Beddenfabrikant Auping misleidt de consument met valse claims over dierenwelzijn volgens Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.
Animal Rights directeur Robert Molenaar:
“Auping stelt dat al hun dons 100% verantwoord is. Maar het dons is afkomstig van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en niet beschikken over zwemwater.”
De claim van Auping is gebaseerd op de criteria van het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Volgens Animal Rights legt RDS de lat erg laag en kan de claim 100% verantwoord dons helemaal niet gegarandeerd worden. Molenaar:
“Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle RDS controles van te voren aangekondigd.”
Animal Rights heeft dit jaar undercoverbeelden naar buiten gebracht waarbij misstanden en structureel dierenleed op Nederlandse eendenfokkerijen werd aangetoond. Op de beelden is te zien hoe zieke en verzwakte eenden aan hun lot worden overgelaten, met een lange lijdensweg tot gevolg. Auping verkoopt het dons van deze eenden in onder meer dekbedden.
Molenaar:
“We hebben Auping op de hoogte gebracht van onze undercoverbeelden, maar het bedrijf heeft niet gereageerd. Helaas blijft Auping de consument misleiden met valse claims over dierenwelzijn. We stappen nu naar de Reclame Code Commissie, want verantwoord dons is een illusie.”
De klacht kan je hier lezen.
De undercoverbeelden:
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het lijkt de NVWA wel, die kondigen ook ruim van tevoren aan wanneer zij komen “controleren”.
Als er dan toch allerlei misstanden zijn worden die alsnog door de vingers gezien, want intimidatie en bedreigingen van “controleurs” in slachthuizen is gebruikelijk, zo bleek kort geleden uit een reportage en onderzoek.
Er zou echt een strenge heldere wetgeving moeten komen voor alles wat met dieren te maken heeft en een omvangrijke onafhankelijke organisatie zou alles onaangekondigd moeten gaan controleren en hard moeten optreden bij elke overtreding. Dat is de enige manier om al die ellende voor de honderden miljoenen dieren in de vee-industrie en op allerlei andere plekken te voorkomen.
Het is enorm triest en kwalijk dat veel ondernemingen tegenwoordig door gehaaide marketing- en reclamebureau’s maatschappelijk wenselijke verhaaltjes laten verzinnen en die zonder enige schroom luidkeels verkondigen maar ondertussen dingen doen die het daglicht niet kunnen dragen.
Maar de consument sluit vaak ook oren en ogen voor de wrange bittere wrede werkelijkheid.
Er moet daarom véél meer aandacht voor komen in de media zodat niemand er nog omheen kan.