De legendarische Britse bioloog Sir David Attenborough roept mensen op anders te gaan eten om zo de planeet te redden. Volgens de 94-jarige bioloog is het vijf voor twaalf. “We moeten ons voedingspatroon veranderen; de planeet kan geen miljarden vleeseters voeden.” In de nieuwe Netflix-documentaire ‘A Life On Our Planet’ pleit Attenborough voor een meer plantaardig dieet en voor samenwerken mét de natuur en niet ertegen.
In zijn nieuwe film – in het najaar te zien op Netflix – laat de 94-jarige David Attenborough zien wat we aan natuur hebben verloren in de tijdspanne van een mensenleven. Hij staat stil bij de verwoestende veranderingen die hij als bioloog heeft gezien. De toename in de intensieve veehouderij en de groeiende vraag naar vlees en zuivel zijn de belangrijkste factoren in ontbossing. Ontbossing bedreigt vele diersoorten met uitsterven, van insecten tot olifanten en grote katten (tijger, leeuw, jaguar). Zo maken wilde dieren letterlijk plaats voor landbouwdieren. Attenborough:
“De ware tragedie van deze tijd is het verlies van biodiversiteit. De helft van het vruchtbare land op aarde is nu landbouwgrond. 70 procent van alle vogels wordt door mensen gehouden, voornamelijk kippen. Wij zijn een derde van de dieren op aarde. Dit is nu ónze planeet, gerund door en vóór mensen. Er is nog weinig over voor de wereld. We hebben het compleet vernietigd.”
David Attenborough: We moeten anders eten
Sir David Attenborough dringt erop aan dat mensen vegetarisch gaan eten of in ieder geval hun vleesconsumptie flink terugschroeven. Dit om soorten te beschermen tegen uitsterven. Zelf stopte hij in 2017 met het eten van vlees:
“Als we voornamelijk plantaardig zouden eten, kunnen we de opbrengst van het land vergroten.”
Volgens experts is het verbouwen van voedsel voor vee verspilling, want dieren zetten inefficiënt calorieën om. Als je datzelfde land gebruikt voor het verbouwen van voedsel voor mensen, levert het in het totaal meer voedsel op.
Peter Stevenson, beleidsadviseur bij dierenwelzijnsorganisatie ‘Compassion in World Farming’, schrijft in het onderzoeksrapport ‘Industrial Livestock Production: The Twin Myths of Efficiency and Necessity’ dat voor elke 100 calorieën voor humane consumptie geschikte gewassen gevoerd aan dieren we slechts 17-30 calorieën terug ontvangen in de vorm van vlees of melk. Ook het gebruik van steeds schaarser wordend zoet water is veel efficiënter wanneer we alleen plantaardig voedsel verbouwen voor onszelf.
In 2080 voedselcrisis
De 94-jarige David Attenborough waarschuwt verder dat wetenschappers voorspellen dat het regenwoud rond 2030 zal veranderen in een droge savanne en daarmee zal de waterkringloop op aarde veranderen. Het Noordpoolgebied zal ijsvrij zijn, klimaatopwarming zal toenemen en uit bevroren grond zal methaan vrijkomen, die de klimaatverandering dramatisch zal versnellen:
“Tegen 2080 zal de wereldwijde voedselproductie in crisis raken door uitgeputte gronden en onvoorspelbaar weer. De planeet wordt 4 graden warmer; grote delen van de aarde worden onbewoonbaar.”
Werken mét de natuur
Volgens Attenborough zijn we flink op weg naar een zesde massa-extinctie. Maar het is nog niet te laat, volgens hem. Het herstellen van de biodiversiteit en het weer ‘wild’ maken van de wereld is namelijk makkelijker dan je denkt:
“We moeten leren hoe we mét de natuur werken, in plaats van ertegen. Als we nu handelen, kunnen we het oplossen.”
Als je meer wilt lezen over plantaardig eten, kijk dan op de website van het Voedingscentrum.
.
Bron:
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Hopelijk weet hij veel mensen met deze boodschap te bereiken met zijn bekendheid.
Het is vaak zo enorm moeilijk om tot mensen door te dringen.
De meesten zitten zo vast in ingesleten gewoontes en patronen en willen meestal niet veranderen, zonder dat zij daar een echt goede reden voor hebben of dit kunnen onderbouwen.
Er zijn genoeg belangrijke redenen om meer plantaardig te gaan eten.
Ik verbaasd mij elke keer weer dat zo veel mensen die zwaar mishandelde dieren vol ellende persëe willen eten.