De trektocht van de atalanta vlinder (Vanessa atalantais) is in volle gang. De vlinder met haar prachtige zwart-rode vleugels is een veel voorkomende soort in ons land, maar kan hier echter niet overwinteren. Zodra de dagen korter worden trekt ze naar het zuiden, richting Zuid-Europa en Noord-Afrika.
Atalanta’s, ook wel admiraalvlinder genoemd, drinken voornamelijk van koninginnekruid, klimop, distels en vlinderstruiken, waar ze in groten getale bij elkaar kunnen worden gezien. Vooral in het najaar komen de vlinders af op rottend fruit en het sap van bloedende bomen of bloeiende klimop. Om de grote trek te overleven hebben de vlinders veel voedsel nodig.
Temperatuursverandering
De vlinders trekken niet in grote groepen, maar met enkele individuen. Zo kun je aan de kust ongeveer elke minuut een trekkende atalanta vlinder waarnemen. De atalanta vlinders gaan niet alleen voor het voedsel naar het zuiden, maar ook voor de voortplanting. De nakomelingen keren op hun beurt weer terug naar Nederland. Door de temperatuursveranderingen proberen steeds meer atalanta vlinders in Nederland te overwinteren. Zodra de temperatuur onder de 10 graden komt zullen de vlinders dit echter niet overleven.
Elke minuut
Om een trekkende atalanta te zien kun je het beste naar een plek met weinig wind en obstakels gaan. Langs de kust, een rivier of een weiland kun je als je naar het noorden kijkt ongeveer elke minuut een vlinder voorbij zien vliegen. Wie bloeiende klimop in de tuin heeft zal deze dagen regelmatig een foeragerende atalanta zien, die daarmee kracht opdoet voor de lange trektocht.
Bronnen: Vlinderstichting, Vlindernet, Gobutterfliesgo ©PiepVandaag.nl Laura Polderman