Er zijn asielen voor honden, katten, cavia’s en konijnen, dat weet iedereen. Maar dat er nu ook een asiel voor vissen bestaat is minder bekend. En dat het helaas ook nog een groot succes is verrast helemaal. Vorig jaar richtte Danny Stolk uit Delfgauw het eerste vissenasiel van Nederland op en omdat het er zo stormloopt is hij zelfs genoodzaakt te verhuizen naar een groter pand.
.
Vissen die worden afgedankt aan een nieuw huis helpen was zijn grote droom, toen hij zich realiseerde dat deze dieren nergens terecht kunnen:
“Voor elk ander dier is wel een soort opvang. Met vissen is dat anders. Die kun je overal kopen, maar nergens naartoe brengen. Het is een vergeten dier.”
Dit inzicht deed hem er toe besluiten een vissenasiel op te richten in Delfgauw. Stolk wil elke vis een tweede kans geven.
“Mensen kunnen ze kosteloos brengen. We houden ze twee weken in quarantaine, om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes bij zich dragen. Dan verkopen we ze door voor een zacht prijsje.”
In sommige weken komen wel dertig mensen langs om hun vissen af te geven. Het gavariëert van goudvissen en guppy’s in een pannetje water tot grote roofdieren.
“Er zijn zoveel redenen waarom mensen hun vissen wegdoen. Ze worden bijvoorbeeld te groot, planten zich te snel voort of hun kind is het dier zat.”
En zoals bij veel andere asiels, biedt Stolk ook hier een pensionservice en deze service blijkt erg populair.
“Mensen die voor hun werk naar het buitenland moeten of op vakantie gaan, brengen hun vis vaak voor korte tijd bij ons.”
Stolk heeft tot nu toe zo’n 800 vissen opgevangen. Binnenkort mag hij op zoek naar een nieuw onderkomen voor elf piranha’s:
“Die ga je niet zomaar aan wat jongetjes meegeven omdat ze het stoer vinden, daar moeten we echt een goede partij voor vinden.”
Helaas zijn de piranha’s geen uitzondering. Eerder kreeg hij bijvoorbeeld kaaimansnoeken aangeboden en een arapaima van zeker vijf meter. In Nederland is er geen wetgeving met betrekking tot vissen en daar gaat het volgens Stolk nu precies mis:
“Je bestelt een vis via internet, het dier wordt per post bezorgd en je haalt het bij luchthaven Schiphol op. Mensen denken dat ze er zo maar aan kunnen beginnen, maar als iemand zijn hand in een bak stopt waar zo’n vis inzit, is die hand zo weg! Dit soort roofdieren moet geregistreerd worden, zodat ze niet als handelswaar worden gebruikt.”
Voor deze vissenliefhebber is er ook nog een ander struikelblok, namelijk de subsidies. Die zijn er niet:
“Ik weet inmiddels waarom nooit eerder iemand zo’n asiel is begonnen. Er wordt alleen subsidie gegeven voor aaibare dieren. Ik heb continu doorgevraagd, maar er is geen geldpotje voor vissen. In Nederland wordt niet aan de vis gedacht.”
De verkoop van de vissen en donaties moeten het asiel draaiende houden:
“Het is moeilijk qua budget, vooral omdat we nu in een duurder pand in Delft gaan zitten, maar je ziet dat het nodig is en ik doe er alles voor om zoveel mogelijk vissen op te vangen.”
Op 17 mei wordt het nieuwe vissenasiel geopend.
Bronnen:
- AD/Haagsche Courant
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi initiatief, alleen 1 misverstand bij meneer Stolk ook met name particuliere asiels voor aaibare dieren ontvangen niet tot nauwelijks subsidie. Dat is een wijdverbreid misverstand waar eeens aandacht aan geschonken zou moeten worden.
Geweldig dat deze jongen dit doet. Ik heb er inderdaad nooit aan gedacht dat voor vissen geen opvang is en de behoefte blijkt wel uit het slagen van dit initiatief. Hopelijk willen mensen en bedrijven helpen met het in stand te houden en uitbreiden.