Aruba verbiedt met ingang van juli 2020 het gebruik van plastic dat is bestemd voor eenmalig gebruik. De wet die het wegwerpplastic verbiedt werd 19 november unaniem door het Arubaanse parlement aangenomen. Ook niet elke zonnebrandcrème komt het eiland straks nog op.
Vervuiling door plastic is aan de orde van de dag op en om Aruba. In het bijzonder plastic voor eenmalig gebruik, zoals plastic bekertjes, bestek en rietjes, vormen een bedreiging voor de lokale natuur. Als populaire vakantiebestemming voor zonaanbidders (jaarlijks bezoeken zo’n 1,7 miljoen mensen het eiland), speelt vervuiling van het zeewater door stoffen uit zonnebrandcrème daarnaast ook een rol.
Om haar eiland en de omliggende wateren zo gezond mogelijk te houden, besloot de Arubaanse politiek afgelopen november om een stevig statement te maken. Tot juli 2020 is er sprake van een overgangsperiode, waarin bedrijven de kans krijgen aanpassingen te maken, daarna treedt het strikte verbod in werking.
De concrete lijst met verboden producten wordt binnenkort gepubliceerd, maar deze zal zoals het er nu uitziet in ieder geval wegwerpplastic, piepschuim en oxybenzone -een veelgebruikte stof in zonnebrandcrèmes- gaan bevatten. Deze laatste stof is zeer schadelijk voor al het onderwaterleven. Met name koraal doen het niet goed in zeewater dat is vervuild met deze stof, die van de vele zwemmers in Arubaanse wateren afweekt.
De lijst met verboden producten is dynamisch en kan in de loop van de tijd veranderen. Zo is er ruimte om verboden producten toe te voegen of de lijst juist te nuanceren.
De nieuwe wet tegen wegwerpplastic loopt parallel met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, gericht op milieu en gezondheid. Ze verbiedt zowel de import van de genoemde materialen naar het eiland, als ook de verkoop ervan op het eiland. In navolging van de wet zal de overheid ook gaan samenwerken met bedrijven om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor de nu vaak gebruikte wegwerpproducten.
Met deze totale ban doet de Arubaanse regering een stevige duit in het zakje, op weg naar de bescherming van haar natuurlijke leefomgeving. Een leefomgeving die ze, in ieders belang, graag zo mooi en onbedorven mogelijk wil houden.
Bron
©AnimalsToday.nl Merel Roks