In Mauritius is een certificaat aangevraagd om een apenhouderij op te zetten in Le-Val. Het plan is om dagelijks veertig tot vijftig apen te vangen, wat kan oplopen tot vijftienduizend apen per jaar. Dit verzoek komt van Shafeek Jhummun, die in maart 2023 gearresteerd werd voor het illegaal vasthouden en martelen van apen.
Tijdens zijn arrestatie in 2023 werden er meer dan 440 apen in kooien aangetroffen in onhygiënische omstandigheden. En nu wil dezelfde man een apenhouderij opzetten met 12.000 langstaart makaken – terwijl hij eerder deze week in de rechtbank moest verschijnen voor zijn illegale praktijken en mishandelingen.
Zijn bedrijf, dat de naam Hammerhead International Ltd draagt, wil een faciliteit ontwikkelen om deze apen in gevangenschap te houden.
Dierenrechtenorganisaties spreken zich uit
Diverse dierenrechtenorganisaties willen hier een stokje voor steken. Op dit moment hebben PETA, Action for Primates, One Voice, Abolición Vivisección, Cheshire Animal Rights Campaigns en Monkey Massacre de regering van Mauritius verzocht om de vergunningaanvraag af te wijzen.
De apenhouderij zal het lijden van de langstaart makaken op Mauritius namelijk flink verergeren. “Een voorstel van welke omvang dan ook, maar vooral zo’n groot voorstel waarbij vele duizenden wilde apen op grote schaal worden gevangen, is alarmerend”, zo legt Sarah Kite uit, woordvoerder van Action for Primates.
“Als het wordt goedgekeurd, zal het de ellende die langstaart makaken op Mauritius […] vergroten. Even alarmerend is dat Hammerhead International Ltd, het bedrijf achter het voorstel, beschuldigd wordt van mishandeling en illegaal bezit van makaken. We dringen er bij de regering van Mauritius op aan om deze aanvraag te weigeren.”
Apenhouderij voor testen
Over het lot van Shafeek Jhummun wordt op 7 maart beslist, maar de apen hebben nog geen einddatum in zicht. Zij moeten afwachten op de beslissing van het ministerie van Milieu, waar dit certificaat is aangevraagd. Het betreft het fokken van langstaart makaken voor de export voor therapeutisch onderzoek.
Mauritius is een belangrijke exporteur van apen, vooral in het wild gevangen voor onderzoek en toxiciteitstesten. Het vooruitzicht van deze apen is verre van fraai, en daar komt ook nog eens een lange reis bij kijken. Laboratoria in Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada, de VS, maar ook Nederland importeren deze apen voor dierproeven.
Testen op apen in Nederland
Er zijn drie plekken in Nederland waar op apen wordt getest. Zij zitten vast in het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam, het BPRC in Rijswijk en het Erasmus MC in Rotterdam. Daarnaast zit er ook nog een apenhandelaar genaamd Hartelust in Tilburg.
Het Nederlands Herseninstituut gebruikt de apen voor hersenexperimenten. Als ze niet meewerken is waterrestrictie een vaak gebruikte methode om ze tot iets te dwingen. En dit is nog maar een klein kijkje in de wereld van aap-testen in ons land.
Ondanks dat Rijswijk niet heel groot is, zit hier wel het grootste apenlaboratiorium van Europa. Volgens Animal Rights zitten hier op dit moment vijftienhonderd apen opgesloten. Het merendeel wordt gehouden voor de fok met uitzicht op uitlevering aan proefdiercentra als de KU Leuven en het Herseninstituut.
Het Erasmus MC voert vele experimenten uit op apen (en andere dieren). Zij voeren infectietesten met dodelijke bacteriën uit – in samenwerking met BPRC in Rijswijk. Daarnaast implementeren medewerkers van het Erasmus MC een temperatuursensor in hun buikholte. Hierna sluiten ze de apen op in een isolator. Hier besmetten ze de apen met een schadelijk en potentieel dodelijk virus.
Als dit nog niet genoeg was, wordt er herhaaldelijk bloed afgetapt en meermaals de longen doorgespoeld. Na enkele dagen tot weken worden de dieren gedood en opgesneden voor een analyse.
Hoe gaat het er in Mauritius aan toe?
In 2012 kwamen er undercoverbeelden naar boven van BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection). Het klinkt onwerkelijk, maar tijdens deze undercoveractie zijn er ongeveer 125 apen gedood, simpelweg door hun gewicht.
Buitenlandse laboratoria wilden namelijk alleen apen met een gewicht van minder dan 3,5 kg. De dieren waren gezond, en konden in principe terug naar de natuur, maar in plaats daarvan kregen ze een dodelijke injectie in het hart.
Vervolgens werden ze als afval gedumpt in bakken en daarna verbrand. Deze slachting vond enkel en alleen plaats omdat Mauritius een overschot had van apen boven dat gewicht.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk