Onderdeel van een studie voor Volkswagen waaruit moest blijken dat moderne dieselauto’s minder vervuilend zijn dan oudere, waren testen met apen. De onderzoekers lieten de dieren in 2014 dieselrook inademen. Volkswagenswagen biedt excuses aan voor de uitgevoerde dierproeven.

uitlaatgassen
Volkswagen financierde onderzoek waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van de Beetle | Fotocredit: Spanish Coches Flickr via Compfight cc

Weer is autofabrikant Volkswagen in opspraak gekomen. Dit keer niet vanwege sjoemelsoftware, maar door dierproeven. Apen werden gedwongen dieselrook te inhaleren van een Volkswagen Beetle. De proeven waren onderdeel van een studie waarmee men wilde aantonen dat moderne dieselauto’s veel minder vervuilend zijn dan oudere auto’s. Het AD noemt dit treffend Dieselgate 2.0.

Volkswagen zegt hier spijt van te hebben. Een woordvoerder geeft aan:

“We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag.”

De dierproeven werden onthuld door de New York Times. Niet alleen Volkswagen maar ook BMW en Daimler financierden het onderzoek, waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen. Tien apen werden in kasten gezet. Daarna werd een Volkswagen Beetle TDI op een rollenbank geplaatst. Opgevangen uitlaatgassen werden verdund en naar de kasten geleid waar de apen waren opgesloten. Dit was uiteraard zeer stressvol voor de apen, die tekenfilms te zien kregen als afleiding.

Minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen, de staat die grootaandeelhouder is van Volkswagen, zegt hierover:

“Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgas te laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen is belachelijk.”

Bron: AD ©Animals Today