Vanaf 1 januari 2020 zal het proefdiercentrum BPRC het aantal dierproeven op apen stapsgewijs moeten verminderen. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn blij dat er eindelijk stappen worden gezet maar zien liever dat het BPRC zo snel mogelijk sluit. De dierenorganisaties hebben lopende onderzoeksprojecten opgevraagd en maken zich ernstig zorgen over het welzijn van de apen. Zo worden gezonde penseelapen meerdere malen per week in de buik geïnjecteerd met opiaten om de symptomen van Parkinson op te wekken.
“De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights.
Verwonden aan de metalen kooi
Uit de via een Wob-procedure verkregen stukken blijkt dat deze experimenten nog tot 1 januari 2023 lopen. In totaal worden 137 penseelapen gebruikt.
“De apen maken dagenlang ongecontroleerde bewegingen die ze niet kunnen stoppen. Hierdoor knallen ze in de hoeken van de metalen kooi waardoor ze zich kunnen verwonden,” aldus Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND.
Lotgenootje blijft alleen achter
Het gaat om twee soorten experimenten, het subacuut model en het chronisch progressief model. In het subacuut model worden de penseelapen in twee weken tijd 5 tot 10 keer geïnjecteerd met een stof dat Parkinsonachtige symptomen opwekt. In het chronisch progressieve model vindt de injectie 1 à 2 keer per week plaats, voor een periode van maar liefst 12 weken. De ontwikkeling van de ziekte verloopt dan langzamer. De proefapen worden apathisch, verliezen gewicht, beginnen te trillen en ontwikkelen slaapstoornissen. Als er een aap sterft tijdens het experiment komt het lotgenootje alleen in de kooi te zitten wat weer zorgt voor extra stress.
Dierproef is nutteloos
Volgens Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn deze dierproeven een doodlopende weg en kunnen de miljoenen euro subsidie beter ingezet worden voor de ontwikkelingen van moderne dierproefvrije technieken. Molenaar van Animal Rights:
“Al ruim 20 jaar worden deze onwetenschappelijke experimenten op penseelapen uitgevoerd door de hoofdonderzoeker van het BPRC. Nog altijd is er geen enkel effectief medicijn ontwikkeld. Hoeveel geld moet er nog verkwist worden aan dit soort onethische en zinloze experimenten?”
Mars richting het BPRC
Animal Rights en Een DIER Een VRIEND organiseren op zaterdagmiddag 7 september een mars vanaf het Bogaardplein in Rijswijk naar het proefdiercentrum BPRC. Er worden 200 activisten in Rijswijk verwacht. Tevens loopt er een petitie voor stopzetting van apenexperimenten die door ruim 30.000 mensen zijn ondertekend.
Bron: Persbericht EDEV.nl
©AmimalsToday.nl