Veel apen bij een opvangcentrum in Congo zijn klaar om vrijgelaten te worden, maar de bossen zijn té gevaarlijk voor de dieren. De reden? Stropers en gewapende groepen soldaten.
Het Lwiro Primates Rehabilitation Centre in de Democratische Republiek Congo biedt een veilige haven voor chimpansees en apen die gered zijn van stropers of mensen die de dieren probeerden te domesticeren. Nu verblijven er zo’n 112 chimpansees en 118 kleine apen in het centrum. Meestal worden de dieren vrijgelaten in het wild wanneer ze het rehabilitatieproces hebben doorlopen, maar door de aanwezigheid van soldaten en stropers in de bossen wordt het erg gevaarlijk om de dieren vrij te laten. De door de Verenigde Naties opgerichte Great Apes Survival Partnership (GRASP) stelt dat hoewel Congo het grootste aantal apen heeft in Afrika, de meeste soorten afnemen door onder andere de jacht, verlies aan leefgebied en mensenhandel.
Chimpanzees play in the trees at a primate rehabilitation centre in Lwiro, Democratic Republic of Congo
Credit: Guerchom Ndebo/AFP via Getty Images pic.twitter.com/33Aji4imSa— Steff Migot (@Penseuse) March 1, 2022
Gewapende groepen
“Er zijn al groepen [apen] die klaar zijn om te worden vrijgelaten [in het wild], maar de aanwezigheid van gewapende groepen in het bos houdt ons tegen”, zegt Claude Sylvestre Libaku, manager van het centrum. In het land is de laatste jaren een heropleving van gewapende groepen, waardoor er in het oosten van het land veel militairen aanwezig zijn. Rebellen zouden zich namelijk in de bossen verstoppen. “Ik ben het ermee eens dat de apen meer risico lopen als er meer wapens in de buurt zijn”, zegt Johannes Refisch, coördinator van GRASP. De hoeveelheid wapens zorgt ervoor dat de dieren sneller doodgeschoten worden, bijvoorbeeld door schrik of omdat ze gezien worden als vijand.
A young chimpanzee wrapped his arms around the neck of his rescuer in a brief hug as he was released from a wooden cage to scamper off to play in his spacious new enclosure. https://t.co/tvStZRBay7
— Reuters Science News (@ReutersScience) May 4, 2022
Stroperij
Maar ook de jacht op de dieren blijft een probleem vormen. Libaku:
“Daarnaast gaat de stroperij door. Het is moeilijk om de dieren te re-integreren zolang er nog gewapende groepen in het bos zijn.”
Libaku:
“als er een kleine chimpansee in een groep zit, moeten stropers de hele familie elimineren om hem te vangen.”
Dat komt neer op zo’n tien dode apen voor één jonge aap. De jonge apen worden vaak verkocht als huisdier of voor dierentuinen of andere amusementsdoeleinden. Het vlees van de volwassen apen wordt ook verkocht.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma