De gemeente Apeldoorn heeft onlangs twee vergunningen voor races met dieren verleend. Op 9 mei heeft er een kamelenrace plaatsgevonden en op tweede Pinksterdag zal er een struisvogelrace gehouden worden.
Eerder berichtte PiepVandaag.nl dat deze zelfde struisvogelrace geen subsidie zou krijgen van de gemeente, daar het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn de race “te omstreden” achtte. Vergunningen verlenen om het evenement überhaupt doorgang te laten hebben is daarentegen blijkbaar niet omstreden. Volgens het stadsbestuur is het namelijk niet mogelijk dergelijke evenementen te verbieden. Zelfs als er vooraf als twijfel bestaat over het dierenwelzijn kan een evenementenvergunning niet worden geweigerd.
In de Raadsvergadering pleitten Groen Links en de Partij voor de Dieren voor een verbod op wedstrijden met (exotische) dieren. Deze evenementen zijn puur ter vermaak van het uitgaanspubliek en is absoluut niet diervriendelijk te noemen. Te hopen is ook niet dat hiermee een nieuwe trend wordt ingezet waarbij vermaak van mensen ten koste van het dierenwelzijn als normaal gaat worden beschouwd.
Heel vreemd dat een college van B&W in Apeldoorn vergunning verleend aan dit soort Middeleeuwse evenementen. Volgens de organisatoren zouden dieren ook plezier beleven aan wedstrijden, want in de landen van herkomst worden ook races met deze dieren georganiseerd. Daarnaast worden de dieren hierbij niet gepijnigd of volgespoten met hormonen. Hierdoor zou het dier niet lijden en kun je het volgens de voorstanders vergelijken met paardenwedstrijden. Hierbij wordt vergeten dat deze dieren uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald en opgejaagd worden door wellicht dronken berijders en publiek. Het evenement wordt immers gesponsord door de plaatselijke horeca. Het vervoer van de dieren, het vermeende spel en de omgeving zullen de dieren als zeer stressvol ervaren. Dat een dergelijk volksevenement bodem vindt in Apeldoorn is toch onbegrijpelijk en zeer onethisch.
Tegenstrijdig is dat er in de gemeente Apeldoorn wel draagvlak is voor een circus zonder dieren in verband met het dierenwelzijn en voor dit soort evenementen met exotische dieren wordt door dezelfde gemeenteraad wel een vergunning verleend.
©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
De wethouder verschool zich kundig achter de APV, waarin dierenwelzijn bij het verlenen van een evenementenvergunning niet relevant is. Mar de APV is gemeentelijke regelgeving, en die is altijd ondergeschikt aan landelijke regelgeving. En de Wet Dieren is nu eenmaal landelijke regelgeving. En daarin is te lezen:
Artikel 1.3 Intrinsieke waarde
1. De intrinsieke waarde van het dier wordt erkend.
2. Onder erkenning van de intrinsieke waarde als bedoeld in het eerste
lid wordt verstaan erkenning van de eigenwaarde van dieren, zijnde
wezens met gevoel. Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en
het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle
rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben
voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerecht-
vaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de
inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelij-
kerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren
redelijkerwijs behoeven is verzekerd.
3. Voor de toepassing van het tweede lid wordt tot de zorg die dieren
redelijkerwijs behoeven in elk geval gerekend dat dieren zijn gevrijwaard
van:
a. dorst, honger en onjuiste voeding;
b. fysiek en fysiologisch ongerief;
c. pijn, verwonding en ziektes;
d. angst en chronische stress;
e. beperking van hun natuurlijk gedrag;
voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd.
Iedereen kan met deze regelgeving gemakkelijk vaststellen dat een struisvogelrace op zeer gespannen voet staat met de Wet Dieren! Helaas was de Apeldoornse gemeenteraad een andere mening toegedaan.
Hoewel ik persoonlijk net als de auteur van bovenstaand artikel de verleende vergunning in hoge mate betreur en het evenement zelf absoluut en volkomen verafschuw, voel ik mij toch geroepen tot het plaatsen van een kleine aanvulling. Niet alleen omdat ik (normaliter met zeer veel plezier) in desbetreffend dorp woon, maar ook omdat ik deze uitleg van de verantwoordelijk wethouder zelf heb mogen vernemen.
Deze (D’66) wethouder heeft verklaard dat dergelijke evenementen op juridische gronden een vergunning niet geweigerd kan worden, en voegt er aan toe zelf niet veel meer te kunnen doen dan het voeren van een soort van ontmoedigingsbeleid. Feitelijk houdt dat laatste in dat de Gemeente zelf niet een dergelijk evenement (zoals bijv. een circus met dieren) meer de gemeentegrenzen binnen zal halen, maar helaas dus ook dat een vergunningsaanvraag voor dergelijke evenementen op basis van ‘vermeende’ dieronvriendelijkheid (of hoe je dat dan ook noemen wilt) wettelijk niet geweigerd kan en mag worden, tenzij dit expliciet aantoonbaar is natuurlijk. En dat laatste is helaas nogal lastig om dat onomstotelijk te bewijzen.
Overigens is de lokale PvdD-afdeling momenteel druk doende een protestactie ter plaatse te organiseren. Persoonlijk was ik voornemens het evenement zo ver mogelijk links van me te laten liggen, maar inmiddels overweeg ik om toch maar een kijkje te gaan nemen, al is het slechts ter morele ondersteuning van de aanwezige protestanten. Zelf kan ik vanwege een aan de (politiek neutrale) dorpsraad gelieerde pet op m’n hoofd helaas m’n persoonlijke mening even niet laten horen, maar als u (allen) naar het mooie Ugchelen komt om te laten horen dat dergelijke evenementen in het hier en nu not-done zijn, is het mij ook prima. Graag zelfs!
Want wat dat betreft volg ik de uitnodiging van de organisator van dit nare evenement wel; de toegang is gratis en u bent allen van harte welkom… ;-)