Op 4 oktober, Werelddierendag, vond TEDxVeghel plaats. Olifantendeskundige Antoinette van de Water van organisatie Bring the Elephant Home was een van de sprekers op deze leerzame dag. Haar presentatie met de titel ‘Hebben dieren en met name olifanten ook rechten?’ is nu te zien op YouTube.
TED staat voor Technologie, Entertainment, Design en heeft als motto ‘Ideas worth spreading’. Tijdens een TEDx-talk geven deskundigen een presentatie over hun expertisegebied. Antoinette van de Water richtte in 2004 organisatie Bring the Elephant Home op, met als doel fondsen te werven om straatolifanten in Thailand te redden. In 2007 verlegde BTEH de focus naar behoud en uitbreiding van het leefgebied van wilde olifanten. Sinds 2018 woont Antoinette in de bush in Zuid-Afrika.
Inmiddels is Antoinette gespecialiseerd in het voorkomen van mens-olifantconflicten. In Thailand plantte BTEH samen met de lokale bevolking voedselbomen voor olifanten en legde kleine dammen aan voor drinkplaatsen. Om plantages plaatste BTEH bijenhekken, om plunderingen van hongerige olifanten op een diervriendelijke manier te voorkomen. Hoe groot olifanten ook zijn, ze zijn bang van bijen. Als ze tegen het bijenhek aan lopen vliegen de bijen uit de kasten en verjagen de indringers. Daarnaast levert de honing inkomsten op voor de boeren. Deze manier om conflicten te voorkomen levert meer tolerantie voor olifanten op.
Antoinette van de Water: Onderzoek naar mens-olifantconflicten en hoe deze situaties te verbeteren
Wilde dieren worden steeds meer in het nauw worden gedreven. Zowel in Thailand als in Zuid-Afrika is Bring the Elephant Home op zoek naar duurzame oplossingen om conflicten te voorkomen, waar mensen van kunnen profiteren. BTEH heeft als doel te bewerkstelligen dat mensen en olifanten vreedzaam kunnen samenleven.
Hebben dieren en met name olifanten ook rechten?
Tijdens haar TEDX-Talk vertelt Antoinette over de olifantenwereld en hoe die bedreigd wordt. Zo vertelt ze onder meer:
“Het duidelijk dat olifanten een enorme economische waarde hebben. Maar een prijskaartje aan olifanten hangen in de huidige, uitbuitende context, is als een pleister op een gapende wond plakken. Om de toekomst van olifanten op een holistische manier veilig te stellen – in lijn met internationale ontwikkelingsdoelen – moeten we ons bewust zijn van de bredere waarde van olifanten en verder kijken dan prijskaartjes. Ik geloof dat we moeten accepteren dat olifanten – en de rest van de flora en fauna op aarde – op zichzelf waardevol zijn. Accepteren dat ze intrinsieke waarde hebben, ongeacht hun relatie met ons. Als we accepteren dat de natuur rechten heeft, dan hebben wij mensen een verantwoordelijkheid.
Ik zie olifantenkuddes vaak als een metafoor voor een rechtvaardige samenleving. Een samenleving met empathie en mededogen, een samenleving waarin vreemden worden verwelkomd, ouderen gerespecteerd en middelen verstandig worden gebruikt. Waarden meer en meer afwezig in onze eigen, competitieve samenleving.
We moeten onze manier van denken veranderen. In plaats van een prijskaartje aan de natuur te hechten, moeten we onze verbinding ermee herstellen en de kracht en schoonheid ervan erkennen. Het onvermijdelijke feit erkennen dat we allemaal deel uitmaken van een wereld vol connecties. Uiteindelijk zijn mensen, dieren, planten … het is allemaal één.
Door de volledige waardes van olifanten en hun rechten te erkennen, zullen olifanten bijdragen aan een betere wereld.”
Bekijk op YouTube de volledige TEDx-Talk:
Wim Hof Ice Challenge Fundraiser
Na de TEDx-Talk staat nu het volgende evenement op stapel. Bring the Elephant Home en de legendarische “Iceman” Wim Hof organiseren samen een evenement om bedreigde olifanten te helpen. De ‘Wim Hof Ice Challenge zal worden gehouden van 18 tot 20 december 2019 te Sam Praya Beach in Thailand. Het is een uniek driedaags evenement met activiteiten zoals ademhalingsoefeningen, ijsbaden, grotmeditatie, yoga op het strand, het planten van bomen en een safari om wilde olifanten te spotten. Meer info op: www.icechallenge.org
Antoinette van de Water, Nederlandse wetenschapper en olifantenexpert. Oprichter van Bring the Elephant Home.