Bij een kwart van de Nederlandse veehouders ligt antibioticagebruik nog te hoog. De Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa) vindt dan ook dat hun verbruikscijfers per direct omlaag moeten. Zij gebruiken beduidend meer antibiotica dan hun collega´s.
Het gebruik van antibiotica heeft altijd sterk verschild per bedrijf en per diersector. Er zijn ook bedrijven die vrijwel geen antibiotica gebruiken. De veelgebruikers gebruiken afhankelijk van de diersector 4 tot 15 keer meer antibiotica dan gemiddeld. Dit enorme verschil is niet te verklaren vanuit de gezondheid van het dier.
26 juni publiceerde de SDa een rapport over het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 2011. In mei kondigde de autoriteit ook al aan om dierenartsen die teveel antibiotica voorschrijven aan te pakken. Wanneer zij teveel blijven voorschrijven kan de SDa hun 1 op 1 contracten met de veehouders ontbinden. In de toekomst zullen dierenartsen ook tuchtrechterlijk aangepakt kunnen worden.
Veehouders die teveel antibiotica gebruiken worden gemeld binnen hun sector, bijvoorbeeld bij een productschap. Zij worden dan benaderd om een plan te maken om het antibioticagebruik op hun bedrijf te verminderen. Als ze hier niet aan meewerken kan de SDa er voor zorgen dat de producten van het bedrijf niet meer afgenomen worden. Uiteindelijk kan de autoriteit gegevens doorgeven aan de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, die een onderzoek zal starten en een boete kan opleggen.
Het massale gebruik van antibiotica veroorzaakt een hoop resistentie bij bacteriën. Deze bacteriën komen terecht in het milieu en in de voedselketen, en uiteindelijk ook bij de mens. Behandeling van een resistente bacterie blijkt zeer lastig. Antibiotica voor dieren wordt wel minder verkocht. Uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat dit daalde van 495 ton in 2009 naar 338 ton in 2011.
Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Megastallen ik ben er tegen
Deze berichtgeving klopt niet en dat staat los van de vraag of er teveel antibiotica gebruikt wordt. Er zijn boeren die niks gebruiken, er zijn boeren die veel gebruiken (net als menselijke patienten). Rekenkundig uitgedrukt van 0 tot 100 dus. De sDA wil, terecht, het gebruik drastisch verminderen (opdracht van ministerie Den Haag). Dus mikken ze op de 25 procent meest gebruikende veehouders, daar kun je logischerwijs veel winst behalen. Dat percentage is echter willekeurig gekozen, het had ook 10 procent kunnen zijn. Of 99 procent. Want was is te veel, wat is voldoende en wat is te weinig? Natuurgenezers vinden het kleinste grammetje al te veel, gewone medici zien dat anders. Als je als koe of als mens niet ziek bent, heb je geen antibiotica nodig, dan is alles teveel. Bben je als dier of mens ernstig ziek, dan heb je veel nodig. Dus wat is dan te veel of te weinig???
In de media is die willekeurig gekozen 25 procent simpelweg vertaald als 25 procent teveel gebruikers, maar dat klopt dus niet. Er is wel een verschil tussen behandeling bij ziekte (curatief) en gebruik van antibiotica van te voren als voorzorgsmaatregel (preventief). Ook biologische veehouders helpen hun zieke dieren met antibiotica, dat niet doen zou feitelijk dierenmishandeling zijn.
Het is jammer dat er zoveel geroepen wordt. Bijvoorbeeld dat verreweg de meeste antiresistentie ontstaat door terugkerende vakantiegangers uit landen waar antibiotica te ruim wordt voorgeschreven. Maar vakanties verbieden is moeilijker dan boeren alle schuld geven…
Ik lijdt aan een auto-imuum ziekte, ben zeer bevattelijk voor bacterieën, heb daarom vaak infecties als de koorts hoog oploopt krijg ik antibiotica voor geschreven maar ik ben voor verschillend soorten al resistent!
Ik ben tegen megastallen, en het antibiotica gebruik in die stallen is belachelijk en bewezen onnodig!
Als één dier ziek is moeten ze hem individueel behandelen, als ik ziek ben geven ze toch ook niet mijn hele famillie antibiotica!
Inderdaad!! Ik ook!!
nog steeds veeeelsteveel.ben tegen megastallen.