De melk van het vogelbekdier bevat mogelijk een eiwit dat bacteriën die resistent zijn geworden voor antibiotica kan bestrijden. Dat melden onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) en de Deakin University in Australië.
Het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een zoogdier uit Oost-Australië en Tasmanië. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren (Ornithorhynchidae) en de onderorde vogelbekdierachtigen (Platypoda). Vogelbekdieren zijn monotremen, ofwel cloacadieren: eierleggende zoogdieren. Ze zogen hun jongen, maar hebben geen spenen of tepels zoals andere zoogdieren. In plaats daarvan ‘zweten’ ze melk uit de klieren op hun buik. Babyvogelbekjes verzamelen zich rond hun achteroverliggende moeder en scheppen de plasjes melk van haar huid.
Veel soorten zoogdiermelk hebben antibacteriële eigenschappen. Vogelbekdiermelk kan echter bijzonder beschermend zijn, omdat baby-vogelbekdieren tijdens hun kindertijd worden blootgesteld aan veel ziekteverwekkers. Hun melk zit op de blote huid van de moeder en ze leven in microbe-rijke holen zodra ze uit het ei komen.
Rare biochemie
Nu antibiotica steeds vaker hun werking verliezen omdat bepaalde bacteriën resistent zijn geworden wordt er wereldwijd gezocht naar een vervanger. Onderzoeker Janet Newman van CSIRO in een verklaring:
“Vogelbekdieren zijn zulke rare dieren dat het logisch zou zijn als ze rare biochemie zouden hebben.”
Newman en haar collega’s repliceerden in een laboratorium een onbekend eiwit uit vogelbekdiermelk en onderzochten vervolgens de structuur, Ze ontdekten dat het eiwit de vorm heeft van krullen en gaven het daarom de naam Shirly-temple. Men vermoed dat het eiwit zeer bijzondere antibacteriële eigenschappen bezit, maar nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen, aldus Newman. Het eiwit waarop de hoop is gevestigd kan dus een laboratorium vermenigvuldigd worden, waardoor het niet nodig is om vogelbekdieren te ‘melken’.
Bron: Live Science, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Laat er maar een verbod komen op de veehouderij, dat geeft een groot aantal oplossingen, waaronder ook het geouwehoer met antibiotica.
Jep, ben zojuist opgeknapt van kruidenelixers, na 4 weken griep en ellende uit de farmamaffia.
Ik schrok bij het beginnen te lezen van dit bericht want zag al weer fabrieken voor vogelbekdieren voor me. Gelukkig is men dat blijkbaar niet van plan. Overigens kan de meeste antibiotica ondervangen worden door homeopatische toepassingen, dat werkt beter, comfortabeler, richt geen schade aan bij mens, dier, natuur en milieu, wat antibiotioca op grote schaal wel doet en het is enorm veel goedkoper. Jammer dat nog altijd zo achter de miljarden omzettende Big Pharma aangehobbeld wordt.