Klimaatverandering is een feit en de gevolgen van de opwarming blijken iedere keer weer groter dan vooraf werd gedacht. Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat het ijs van Antarctica zesmaal sneller smelt dan 40 jaar geleden. Omdat het landijs betreft zal dit van grote invloed zijn op het zeeniveau, met een geschatte zeespiegelstijging van 1,8 meter in 2100.
Niet alleen smelt het ijs in het Zuidpoolgebied nu zesmaal sneller dan in de jaren ’70 van vorige eeuw. Voor 2012 verloor Antarctica zo’n 76 miljard ton ijs per jaar, maar in de periode tussen 2012 en 2017 lag dit per jaar gemiddeld op 219 miljard ton. Een snelle toename. Afgelopen 100 jaar steeg het zeeniveau al met ongeveer 20 centimeter en door een versnelde opwarming van de oceanen valt het ijs van Antarctica sneller dan gedacht ten prooi aan de stijgende temperaturen.
Miljoenen slachtoffers
Ook op plekken van Antarctica waarvan gedacht werd dat de snel opwarmende oceanen geen invloed hadden blijkt het ijs nu toch te smelten. Wanneer dit proces zich volledig voltrekt zal een enorme massa landijs het aanzien van de aarde drastisch veranderen tussen nu en de komende 100 jaar. Eric Rignot, een van de onderzoekers en voorzitter van ‘The Earth System Science’ aan de universiteit van Californië:
“Miljoenen mensen zullen hiervan het slachtoffer worden.”
Naast mensen zullen ook veel dieren het slachtoffer worden van de zich voltrekkende klimaatverandering, met het uitsterven van soorten, nieuwe verspreidingsgebieden voor ziekten en het oprukken van invasieve exoten.
De wetenschappers analyseerden voor het onderzoek over het ijs van Antarctica informatie van satellieten en beelden die gemaakt werden met speciale NASA-vliegtuigen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?