De tuimelaar, in het Engels Atlantic Bottlenose Dolphin genoemd, komt op bijna de gehele wereld voor. Dit prachtige zeezoogdier is een veelgeziene gast in de wateren bij Florida. Animals Today-redacteur Monique van Dijk Armor was onlangs in Florida en doet verslag van haar ontmoeting met een groep tuimelaars bij de Amerikaanse kustplaats Clearwater Beach, aan de Golf van Mexico.
De Golf van Mexico wordt begrensd door Mexico (Yucatán, Campeche, Veracruz, Tamaulipas), de Verenigde Staten (van oost naar west: Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Texas) en Cuba. Door de Staat Yucatan is de Golf van Mexico verbonden met de Caribische Zee en door de Staat Florida met de Atlantische Oceaan.
15.000 diersoorten
De Golf van Mexico is rijk aan heel veel verschillende soorten flora en fauna. Meer dan 15.000 diersoorten leven in dit gebied, waaronder zeekoeien, zeilvissen, willets, Amerikaanse zeearenden, pelikanen, bultrugwalvissen en tuimelaars.
Tuimelaars komen veel voor bij riviermondingen en in de ondiepe wateren in de Golf. Door gewoon een strandwandeling te maken, is de kans groot dat je een groep dolfijnen ziet zwemmen. Voor wie de dieren van wat dichterbij wil zien, kan het beste een boottochtje maken. Tuimelaars vinden het namelijk heerlijk om met de golven van boten mee te zwemmen en uit het water te springen. Door met de golven mee te zwemmen, kunnen de dolfijnen zeer hoge snelheden bereiken.
Tijdens een boottocht langs de kust van Clearwater beach in Florida maakten wij onderstaande opnamen van een groep van 3 tot 4 tuimelaars.
https://vimeo.com/209359831
Video: Monique van Dijk Armor en Steve Armor
Lichamelijke kenmerken
Tuimelaars zijn licht tot donkergrijs van boven en onder loopt de kleur over in (gebroken) wit. Ze hebben een sigaarvormig lichaam, met een slank staartstuk en spitse flippers. De wittige onderkaak is net iets langer dan de bovenkaak.Tuimelaars hebben een sikkelvormige rugvin.
Twee soorten
Er zijn twee soorten tuimelaars te onderscheiden: Atlantische en Pacifische tuimelaars. Atlantische tuimelaars zijn over het algemeen wat kleiner (2,5 tot 2,7 meter) dan Pacifische tuimelaars (3,7 meter).
De baby’s van de tuimelaar worden levend onder water geboren, na een draagtijd van 12 maanden. De staart wordt eerst geboren, zodat het jong niet verdrinkt tijdens de geboorte. Het kleintje drinkt zo’n anderhalf jaar bij de moederdolfijn.
Slapen met één hersenhelft
Een tuimelaar slaapt maar met één hersenhelft tegelijk. Zo kan de ene hersenhelft rusten, terwijl de andere bij bewustzijn blijft. Zo zorgt de dolfijn ervoor dat hij niet verdrinkt tijdens zijn slaap. Dolfijnen zijn net als mensen zoogdieren, die lucht in hun longen moeten ademen. De dolfijn doet dat door zijn blaasgat. Zo kan hij ademhalen, door alleen maar met de bovenkant van zijn hoofd boven water te komen. Na elke ademhaling wordt het blaasgat door sterke spieren afgesloten, zodat er geen water naar binnen kan lopen. Dolfijnen halen niet zoals mensen automatisch adem, maar moeten dat bewust doen. De tuimelaar kan zijn adem meerdere minuten inhouden, maar ademt gewoonlijk zo’n 4 tot 5 keer per minuut.
Ernstig bedreigd in Nederland
Tot de eerste helft van de 20e eeuw was de tuimelaar een inheemse soort in Nederland. In het voorjaar joegen groepen tuimelaars in de westelijke Waddenzee op Zuiderzeeharing. Jaren na het bouwen van de Afsluitdijk, waardoor de Zuiderzee werd afgesloten, zo rond 1960, verdween de tuimelaar uit de Nederlandse wateren. De tuimelaar staat momenteel op de Nederlandse Rode Lijst voor zoogdieren vermeld als ernstig bedreigd.
Bron: WDC ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor