IMEC, het Interuniversitair Micro-elektronica Centrum met hoofdzetel te Heverlee (Leuven) heeft een uitbreiding van de milieuvergunning aangevraagd. IMEC wil het huidige aantal proefdieren in de Leuvense vestiging verzesvoudigen.
Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights, over de aanvraag:
“IMEC wil de proefdieren gebruiken om samen met KU Leuven nieuwe ‘speeltjes’ te ontwikkelen voor hersenonderzoekers. Wij tekenen bezwaar aan!”
Hersenexperimenten op proefdieren
‘Speeltjes voor hersenonderzoekers’. Zo worden de optische neuroprobes die IMEC samen met KU Leuven ontwikkelt omschreven in het IMEC-magazine. Het gaat om implanteerbare elektroden die bedoeld zijn voor hersenexperimenten op proefdieren. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights:
“De luchtige toon waarop IMEC en KU Leuven hun onderzoeksapparatuur voor proefdieren voorstellen in het magazine zegt alles over het gebrek aan moreel besef in de Vlaamse onderzoekssector. Proefdieren worden louter gezien als werkmateriaal. Om niet te zeggen, als een stuk speelgoed.”
Voor de hersenexperimenten van IMEC en KU Leuven moeten proefdieren operaties ondergaan waarbij elektrische en optische elektroden geïmplanteerd worden in de hersenen via boorgaten in de schedel. De elektroden dienen om de hersenactiviteit van proefdieren te meten en om hersengebieden kunstmatig te stimuleren. Na de proeven worden de dieren afgemaakt (zie bijlagen: 1 (pdf), 2, 3).
Verzesvoudiging aantal proefdieren
IMEC heeft een aanvraag ingediend om het aantal proefdieren in hun Leuvense vestiging te verzesvoudigen. IMEC is momenteel vergund voor 500 proefdieren. Het bedrijf wil een vergunning bekomen voor huisvesting van 3000 proefdieren. IMEC wil de dieren gebruiken voor nieuwe studies met optische hersenelektroden in samenwerking met KU Leuven. De elektroden zullen aangebracht worden in de hersenen van genetisch gemanipuleerde proefdieren om hun hersenactiviteit gedurende langere tijd (weken tot maanden) te meten. De hersenexperimenten worden uitgevoerd in het proefdierenlab van IMEC, en de de wettelijk vereiste goedkeuringen van de experimenten worden geregeld door de ethische commissie van KU Leuven.
Bezwaar!
Nergens in Europa worden zoveel proefdieren gebruikt als in Leuven. Campus Gasthuisberg, waar de biomedische faculteit van KU Leuven gevestigd is, heeft vergunning voor 114.560 proefdieren. De universiteit beschikt over een tweede proefdierencentrum op campus Arenberg. Daarnaast zijn in Leuven heel wat biomedische bedrijfjes actief.
Animal Rights dient bezwaar in tegen de uitbreidingsaanvraag van IMEC. Lucas:
“Leuven telt momenteel meer proefdieren dan inwoners. Deze waanzin moet stoppen! Wij vragen het Leuvense stadsbestuur en de Deputatie van de Province Vlaams-Brabant om dit zoveelste exces van de Leuvense proefdierenindustrie te weigeren.”
‘Vervang dierproeven’
Dierproeven roepen in de samenleving ethische en wetenschappelijke vragen op. Ethische, omwille van het leed dat proefdieren wordt aangedaan; wetenschappelijke, omdat een deel van de wetenschappelijke gemeenschap de relevantie van diermodellen voor de menselijke geneeskunde sterk betwist. Lucas:
“Er is geen toekomst voor proefdierkundig onderzoek. Rapporten van de Nederlandse overheid tonen aan dat het anders en beter kan. De ontwikkeling van proefdiervrije methoden kan een hoge vlucht nemen mits doordachte plannen van aanpak, een degelijk financieringsprogramma, en een hoognodige mentaliteitsverandering bij de onderzoekers.”
Animal Rights campagne
De Animal Rights campagne ‘Vervang dierproeven’ kan op veel bijval rekenen in de samenleving. Via sociale media verzamelde de organisatie al bijna 70.000 handtekeningen om overheidssteun te eisen voor de ontwikkeling en promotie van proefdiervrije technieken. Op 22 april organiseert Animal Rights een grote optocht tegen dierproeven in Leuven.
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Anoniem, dierproeven liggen bij jou nog gevoelig omdat je blijkbaar nog teveel gelooft wat zogenaamde wetenschappers beweren, vooral op het vlak van geneeskunde, maar dierproeven zijn nooit gerechtvaardigt en zullen de geneeskunde alleen maar nadelig beinvloeden, want wie weet hoeveel goede geneesmiddelen er worden weggegooid juist door dierproeven.
Je kunt geen geneesmiddel maken gericht op alle levende wezens, ieder wezen is weer anders en reageerd anders, daarom is Ayurveda veel beter voor genezing, het bestaat ook nog eens meer dan 5000 jaar, even iets anders dan de arrogante reguliere geneeskunde van net over de 100 jaar.
Bizar zoals nog altijd alleen al in Nederland meer dan een miljoen dieren misbruikt worden voor de meest idiote en gruwelijke experimenten. Men doet dit onder het mom van “wetenschap” en “in het belang van mensen”. Voor de doelen waarvoor men het beweert te doen zijn al lang véél betere methodes. Naast alle dieren die misbruikt worden zijn er ook nog honderdduizenden dieren “in voorraad” die vervolgens afgemaakt worden.
Onvoorstelbaar toch?!
Ik ben daarom tegen ALLE dierproeven!!
Ook daarom stemmen wij op 15 maart: PARTIJ VOOR DE DIEREN !!!!
Kijk voor het unieke Plan B op http://www.partijvoordedieren.nl
Doe je ook mee?
.
Dierproeven liggen voor mij supergevoelig. Ik kom er eerlijk gezegd niet uit of het nou soms nodig kan zijn of niet, en of ik het überhaupt in sommige gevallen gerechtvaardigd vind of niet. Dus daar laat ik me liever niet over uit.
Maar om dit soort praktijken zoveel mogelijk te laten verdwijnen, moeten we gewoon zoveel mogelijk geld inzamelen voor alternatieven! Dat doet stichting Proefdiervrij (zie hier: http://www.proefdiervrij.nl ). Zou u a.u.b. ook aan een project willen doneren? Alvast heel erg bedankt!!!