Stichting Animal Rights heeft opnames gemaakt van veewagens vol met kalfjes en varkens die de poorten van de slachthuizen aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn binnenrijden. Aan de ene kant van de Laan worden dagelijks 1600 kalfjes geslacht door Ekro, aan de overkant 8.000 varkens bij Vion.
Robert Molenaar, directeur Animal Rights:
“Met de beelden willen we de structurele uitbuiting van dieren in onze samenleving zichtbaar maken. Zeker nu de barbecues weer aangestoken worden.”
Varkens onder de striemen
Volgens de website van VION worden gemiddeld 55 van de 8.000 varkens bij aankomst afgekeurd om geslacht te worden. Het gaat onder meer om botbreuken en dieren die dood in de wagen worden aangetroffen. Molenaar:
“Op de beelden is te zien dat vele varkens flinke striemen op hun lichaam hebben. Dit komt doordat er vechtpartijen uitbreken tijdens het transport.”
Kalfjes als bijproduct
Het kalverenslachthuis Ekro in Apeldoorn is een van de grootste in zijn soort. De kalfjes zijn een bijproduct van de zuivelsector. Om een koe melk te laten produceren moet ze elk jaar een kalf krijgen. Er worden veel meer kalfjes geboren dan er nodig zijn voor de vervanging van oude melkkoeien. Meer dan de helft van de kalfjes die geboren worden in de zuivelindustrie komt terecht in de vleeskalverindustrie. Daar worden de kalfjes opgefokt met kunstmelk en na 8 maanden geslacht.
Barbecue
Molenaar:
“We vergeten heel makkelijk dat het vlees op de barbecue afkomstig is van levende, voelende wezens. Tijdens het filmen stak een nieuwsgierig varken zijn snuit uit de veewagen en keek mij aan. Niet langer was dit varken een van de vele anonieme dieren die dagelijks naar de slacht gereden worden. Op zo’n moment maak je een connectie met het dier en besef je dat het stuk voor stuk om individuen gaat. We roepen dan ook de mensen op om geen vlees eten.”
Protest bij het slachthuis
Op donderdagochtend 30 juni 2016 zullen activisten van Stichting Animal Rights met spandoeken bij de slachthuizen staan aan de Laan van Malkenschoten 77 en 100 in Apeldoorn.
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
……en hoppa….weer eens een vrachtwagen vol met levende kippen gekanteld op de snelweg……zo fout bezig !
Monique, fout bezig ? waarom?
De vrachtwagen kreeg een klapband, kan gebeuren.
Triest voor de kippen, maar niks fout bezig.
Ik heb ook gelezen dat de chauffeur, wegens te hard door de bocht, in de berm terecht kwam en daardoor niet meer terug kon sturen, met alle gevolgen van dien….
Deze dramatische gebeurtenissen zijn vaak te wijten aan de chauffeur, diegene zou eens na moeten denken of hij ook zo zou rijden als het een bus met kinderen was geweest, het zijn levende dieren met gevoel !
Monique, ik lees dat de chauffeur door de klapband in de berm terecht kwam.
En volg je het nieuws wel eens ? hoeveel bussen verongelukken er jaarlijks?
Ja ,is zeer triest, maar dat heb je met ongelukken.
Het is onvoorstelbaar wat er allemaal gebeurt en mag met dieren. Elk jaar worden in Nederland 550.000.000 prachtige onschuldige dieren onder erbarmelijke omstandigheden geforceerd opgefokt, volgepropt met antibiotica, met veel geweld in en uit vrachtwagens gejaagd en afgeslacht. Net was in het NOS journaal nog te zien hoe varkens gewoon permanent klem staan tussen metalen hekken alsof zij een machine zijn die een product moet produceren. En zo worden zij in de praktijk helaas ook gezien. En dat alles voor een goedkoop stukje waardeloos vlees van slechte kwaliteit en dat zéér ongezond is. Het is onvoo0rstelbaar dat dat allemaal maar gebeurt in een land dat zich beschaafd durft te noemen. De enige manier om dit te laten ophouden is door minder, of beter nog geen vlees meer te eten. Of geheel plantaardig, dat kan natuurlijk ook. Dat is wel zo gezond en uitermate goed voor natuur, milieu, dierenwelzijn en een blijvend leefbare aarde. En het voelt ook heel goed. Eten met een goed geweten, wat wil je nog meer.
Jeroen, voor de zoveelste keer: niet liegen !
Dieren worden niet onder erbarmelijke omstandigheden geforceerd opgefokt.
Dieren worden niet volgepropt met antibiotica.
Dieren worden niet met veel geweld vrachtwagens in en uitgejaagd.
Varkens staan niet permanent klem tussen metalen hekken.
Vlees is niet goedkoop, waardeloos van slechte kwaliteit en al helemaal niet ongezond.
Je hebt toch niet serieus het idee dat de dierhouderij in NL kwalitatief minder goed is dan in het buitenland?
Ik heb helemaal niets tegen het slachten van dieren voor consumptie, maar waarom is het nu toch zo moeilijk om de betreffende dieren met respect te behandelen van begin tot het eind?
…en het vervelende is dat het ook nog veel te veel gepromoot wordt door de media, denk aan de bekende Piet Paulusmapraatjes die iedere keer weer verteld of er bbq-weer aankomt of de Jumboreclame , verschrikkelijk !
Wat zou het een verschil maken als die mensen ook in de ogen van slachtdieren zouden willen kijken, zo triest !