Animal Rights gaat in beroep tegen het afleveren van de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het varkensslachthuis Vion in Boxtel. Dat besliste de organisatie nadat de gemeente meer dan 40 zienswijzen als ‘niet-ontvankelijk’ verklaarde en bekend maakte de vergunning te verlenen. Campagnecoördinator Els Van Campenhout reageert strijdvaardig: “Animal Rights laat het hier niet bij en gaat in beroep tegen de beslissing van de gemeente Boxtel om de omgevingsvergunning ondanks alle bezwaren toch af te leveren.”
111 zienswijzen
Dankzij de oproep van Animal Rights werden maar liefst 111 zienswijzen ingediend. Ook Animal Rights diende haar zienswijze persoonlijk in op de gemeente van Boxtel. Dat ging echter niet zo vlot als aanvankelijk gecommuniceerd door de gemeente.
Boxtel keurde eerst alle zienswijzen af die via mail verstuurd werden voor de deadline van 27 juni. Daarop communiceerde de gemeente dat iedereen nog tot en met 12 juli de tijd kreeg om een zienswijze op papier in te dienen. Vele mensen reageerden opnieuw en dienden op tijd hun zienswijze in, maar kregen desondanks een brief toegestuurd met de mededeling dat hun brief als “niet-ontvankelijk” verklaard werd wegens het niet respecteren van de vooropgestelde termijn. Dat betekent concreet dat er geen rekening gehouden wordt met de ingediende zienswijze. In de brief van de gemeente Boxtel wordt geen woord meer gerept over de verlengde deadline van 12 juli en wordt alleen nog maar over de deadline van 27 juni gesproken.
Dat correct en binnen de termijn ingediende zienswijzen ineens als ‘te laat’ bestempeld werden wordt alsook bevestigd in dit anonieme telefoongesprek.
Een vreemde situatie waarin de gemeente er alles lijkt aan te doen om de bezwaren van zich af te schuiven. Van Campenhout licht toe:
“Verstuur zienswijzen en bezwaarschriften altijd via aangetekende brief of vraag via mail een bevestiging aan de gemeente dat jouw brief goed ontvangen werd. Zo kan er achteraf geen betwisting zijn.”
Vion in het vizier
Naar aanleiding van de oproep van Animal Rights hebben heel wat mensen actie ondernomen om de uitbreiding te voorkomen en kwam Vion in het vizier terecht van ongeruste burgers en media. Door de grote stroom van reacties werd duidelijk gemaakt dat er voor slachthuizen geen plaats meer is in de toekomst.
Bij slachthuis Vion worden 5,6 miljoen varkens per jaar geslacht. De uitbreiding van het slachthuis zou betekenen dat de vestiging in Scherpenzeel de deuren sluit en zou verhuizen naar Boxtel. Dat niet iedereen daarmee opgezet is, hebben gemeente Boxtel en Vion nu wel geweten.
Klimaatneutraal Boxtel tegen 2030
De plannen van Boxtel om klimaatneutraal te worden tegen 2030 lijken met het instemmen van de plannen van Vion meteen ook van tafel geveegd. Een diervriendelijk én klimaatneutraal Boxtel is onmogelijk verzoenbaar met de uitbreidingsplannen van slachthuis Vion. De vee-industrie is een van de grootste vervuilers die klimaatverandering in de hand werken. “Als we een klimaatcrisis willen voorkomen moeten we nù handelen.”, zegt Van Campenhout.
Persbericht Animal Rights
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Gelukkig zijn er enkele kleinere organisaties als Animal Rights die kordaat opkomen voor de dieren die gruwelijk mishandeld en misbruikt worden.
Zij zijn zo moedig en dapper om tegen de gangbare stroom van de intensieve vee-industrie, dierproefcentra, malafide handelaren, fokkers, transporteurs en allerlei andere vreselijke praktijken in te vechten om het afschuwelijke leed wat al die talloze dieren aangedaan wordt uit de wereld te helpen.
Je zou toch denken dat in een land wat zich beschaafd durft te noemen deze horror niet voor zou komen, maar het tegendeel is helaas waar.
Ondertussen wordt alles recht gepraat wat krom is en goed gepraat wat slecht is, want business vinden veel mensen nu eenmaal nog altijd véél belangrijker dan mededogen en met respect omgaan met dieren, natuur en milieu.