Met ingang van 2012 moeten alle katten in Amsterdam een chip krijgen. Dat staat in een voorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam. De partij wil er met de verplichte chip voor zorgen dat er minder katten op straat en in het asiel terecht komen.
In Amsterdam vangen de Amsterdamse dierenopvangcentra ieder jaar zo’n 1500 katten op. Omdat negentig procent van deze dieren niet is gechipt, is het meestal onmogelijk om de achterhalen wie de eigenaar is. Die opvang kost de samenleving handen vol geld en zeker in de tijd van de bezuinigingen gaat dit ten koste van dieren die in nood zijn en geen eigenaar hebben.
Katten zijn voor de wet een ‘gevonden voorwerp’. Dat betekent dat burgemeester wettelijk verplicht is om veertien dagen zorg te dragen voor een gevonden zwerfkat. Daarna komen de kosten voor rekening van het dierenopvangcentrum en kan een nieuw tehuis worden gezocht.
Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Een kat is geen plant die je weggooit wanneer je ‘m niet meer leuk vindt staan of er geen tijd meer voor hebt. Een identificatiechip is effectief in het traceren van de katteneigenaar en ontmoedigt het dumpen van katten. Voor honden wordt het chippen al in 2012 landelijk verplicht. We komen in Amsterdam echter vele malen meer zwervende katten tegen dan zwerfhonden. Wij willen daar verandering in brengen.”
Bron: Partij voor de Dieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als katten liefhebber ben ik erg voor om katten te registeren. zodat de eigenaren snel kunnen worden gevonden. het brengt ook grote voordelen met zich mee zoals als er een kat aangereden worden wordt en met spoed naar een dierenambulance moet vervoerd worden. De dierenarts kan met een scanner de chip lezen en contact opnemen met de eigenaar. Het kan er ook voor zorgen dat een kat onnodig lijden wordt bespaart of de eigenaar onnodig op kosten worden gebracht.
In het verleden heb ik als dierenambulancemedewerker veel onnodig leed gezien van zieke en katten die ernstig gewond zijn geraakt.