Duizenden kalkoenen op met vogelgriep besmette bedrijven in de Amerikaanse staat Indiana zijn de afgelopen weken gedood doordat het ventilatiesysteem moedwillig werd uitgezet. Na een doodstrijd van ongeveer 30-40 minuten, sterven de dieren uiteindelijk aan oververhitting. Compassion in World Farming (CIWF) spreekt van een ‘onvoorstelbaar wrede dodingsmethode’.
Deze uiterst dieronvriendelijke dodingsmethode, die in september vorig jaar is goedgekeurd door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), is in strijd met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), die ook door de VS zijn onderschreven. Deze maand is er voor het eerst melding gemaakt van de toepassing van deze methode en in al minstens 6 bedrijven zijn de kalkoenen ‘levend gekookt’.
Protestmail
De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming is een actie gestart richting het USDA. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Het is altijd verschrikkelijk als er massaal dieren worden afgemaakt voor de uitbraak van een epidemie. Maar de overheden hebben de plicht om dit zo humaan mogelijk te doen. Hoe de VS nu handelen is onbegrijpelijk en onvoorstelbaar wreed.”
Via de website van CIWF kunnen mensen een protestmail sturen naar het USDA.
Dodingsmethodes
De meest gebruikte dodingsmethode bij de uitbraak van vogelgriep in Nederland is vergassing, waarbij gedurende enkele minuten de dieren eerst bedwelmd worden door gas met een lage CO2-concentratie en vervolgens gedood met een hoge concentratie CO2. De meest humane wijze voor massale doding in een stal is het gebruik van met inerte gassen gevuld schuim, waarbij de dieren binnen 30 seconden bedwelmd raken.
Het gebeurt echter vaker dat landen op extreem dieronvriendelijke wijze de uitbraak van een dierziekte proberen te bestrijden. Zo begroef Zuid-Korea bij de uitbraak van MKZ in 2011 zijn varkens levend, en overgoot Egypte in 2009 varkens met chemicaliën vanwege de Mexicaanse griep. Het is voor het eerst dat er melding wordt gemaakt van een dergelijke onconventionele dodingsmethode in de VS.
Vogelgriep in de VS
De eerste melding van vogelgriep (hoogpathogene variant H7N8) in de staat Indiana, die bekend staat om zijn grote kippen– en kalkoenindustrie, was op 18 januari dit jaar op een kalkoenenbedrijf. Sindsdien is er besmetting op 10 bedrijven vastgesteld en zijn in ieder geval ruim 400.000 vogels gedood, waaronder 155.000 kippen die niet besmet zijn met het virus. Hoeveel dieren er precies al gedood zijn door het uitzetten van de ventilatie is onduidelijk. Vorig jaar was er in de VS ook al een grote uitbraak van vogelgriep (hoogpathogene variant H5N2), waarbij ruim 49 miljoen dieren zijn gedood.
Momenteel woedt ook in het zuidwesten van Frankrijk vogelgriep; op 69 bedrijven is het virus (variant H5N2) gedetecteerd. De laatste grote uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 variant) in Nederland was in 2014; toen werden 345.000 dieren gedood.
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Buitengewoon afschuwelijk, hoe is het mogelijk dat mensen zo wreed zijn en niet beseffen dat kalkoenen net als mensen angst en pijn voelen.
Ach wat een wereld leven we in.
Onmenselijk ! Een beschaving onwaardig 😳😳😳😳
Dergelijke uitbraken zijn stelselmatig het gevolg van de erbarmelijke manier waarop duizenden dieren onder vreselijke omstandigheden en vol gepropt met antibiotica in overvolle stallen op elkaar gepropt zitten. Die hele vlees sector is door en door ziek. En mensen willen dat massaal eten.
Nee Jeroen, dit is hoe men in het land van de vrijheid met dieren omgaat.
Er wordt niks volgepropt met antibiotica,stallen zijn niet overvol , dieren zitten niet opgepropt en de veehouderijsector is niet hetzelfde als de vleessector.
Dit is niet meer en niet minder als een bizar voorbeeld van hoe Amerikanen met dieren omgaan.
Helaas……….
Onvoorstelbaar dat dergelijke barbaarsheden plaats kunnen vinden.
We noemen dit “De Beschaafde Wereld” !!
Ik heb er geen woorden meer voor, wat zijn dat voor beesten die dit verzinnen en eraan meewerken ?
Petitie getekend en doorgestuurd !