De omstreden extreemrechtse Bolsonaro won deze week de presidentsverkiezingen van Brazilië. De komst van Bolsonaro als president zou een regelrechte ramp kunnen betekenen voor het Amazonewoud van het land. Het antimilieubeleid van Bolsonaro vormt een grote dreiging voor het grootste oerwoud ter wereld; 60 procent bevindt zich op Braziliaans grondgebied.
Vleessector
De verkiezing van de nieuwe president van Brazilië is financieel ondersteund door machtige groepen, bekend onder de naam Coalición Carne, Biblia y Bala (Vlees, Bijbel en Kogel Coalitie). Dit houdt in dat onder meer de vleessector achter deze financiering staat. De meeste leden van de coalitie bezitten koeien en hebben land nodig voor hun bedrijven. Er wordt verwacht dat zij zich een steeds groter deel van het Braziliaanse Amazonegebied zullen omzetten tot landbouwgebieden.
Bolsonaro kondigde aan een einde te willen gaan maken aan het milieuactivisme en met de reservaten van inheemse groepen. De straffen op milieudelicten worden versoepeld. Ook zal Brazilië zich terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Verder zal het ministerie van milieuzaken verdwijnen. Alles wat onder milieu valt zal voortaan vallen onder het ministerie van landbouw en veeteelt.
Amazonelanden
Als Brazilië ernstige schade toebrengt aan het Amazonegebied, zal dat ook te merken zijn in andere Amazonelanden, zoals Colombia, Peru, Suriname, etc. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een afname van de CO2-reductie door bossen, wat een afname van zuurstof betekent en een grote impact zal hebben op de planten en dieren in het regenwoud.
Antropoloog Martín von Hildebrand zegt dat Bolsonaro een groot aantal wetsvoorstellen zal indienen die schadelijk zijn voor het Amazonegebied. Hildebrand:
“Ik heb gelezen dat hij van plan is het Amazonegebied vrij te geven voor industriële ontwikkeling, wat heel erg is. Het is heel zorgwekkend dat rechtse regeringen alleen denken aan snel economisch gewin en geen enkel belang hechten aan de bossen of aan klimaatverandering…En als Brazilië grootschalig gaat kappen, heeft dat direct effecten voor onze rivieren en bossen.”
Luz María Mantilla, directeur van het Colombiaanse onderzoeksinstituut Sinchi (sinchi betekent burgemeester in het Quechua) verwacht dat een veranderde wetgeving in Brazilië funest zal zijn, niet alleen voor het Amazonegebied maar ook voor de klimaatverandering. Als bijvoorbeeld de regels voor de houtkap worden versoepeld, zal de ontbossing zich nog sneller voltrekken. Ze is ook bang dat de omringende landen het voorbeeld van Brazilië zullen volgen. Mantilla:
“Als we in het huidige ritme doorgaan zal in 2050 veel van de huidige boscapaciteit onherstelbaar vernietigd zijn.”
Bronnen: La Chispa, Semana ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Verstand wint het pas als het mens-dom is uitgestorven, vrees ik …
Het is ongelooflijk en triest hoe dit soort gevaarlijke gekken steeds meer macht krijgen.
Veel mensen ergeren zich enorm aan de gangbare politiek en in veel gevallen is dat heel terecht, maar helaas gaan zij dan massaal stemmen op grote schreeuwerds die agressie promoten, van allerlei sprookjes beloven en in de praktijk vrijwel alleen maar voor nog veel meer ellende zorgen. En desondanks hobbelt een groot deel van de mensen er telkens maar weer achteraan.
Hopelijk zullen wijsheid en verstand het uiteindelijk winnen van de dwaasheid, domheid en kortzichtigheid.