Het Amazoneregenwoud, ook wel de longen van de aarde genoemd, verloor een gebied ter grootte van 8,4 miljoen voetbalvelden door ontbossing in het afgelopen decennium. Dat komt neer op een gebied van meer dan 62.000 vierkante kilometers.
De jury van de Britse Royal Statistical Society (RSS) koos voor deze schokkende cijfers als winnaar van de ‘statistiek van het decennium (2010-2019)’. Professor Jennifer Rogers, hoofd van het jurypanel van de Royal Statistical Society, sprak over de keuze voor het Amazonegebied. Zij stelt dat onvervangbare regenwouden zoals het Amazoneregenwoud zeer snel krimpen. De jury beschouwt het dan ook als een van de ergste voorbeelden van milieudegradatie.
Ontbossing
Sinds 2010 is steeds meer Amazoneregenwoud gekapt voor commercieel gebruik, bijvoorbeeld voor veeteelt, hout en de productie van palmolie. Deze industrieën zijn verantwoordelijk voor miljoenen tonnen aan koolstofemissies per jaar. Het laat duidelijk zien dat deze snelle financiële verdiensten belangrijker worden gevonden dan het enorme milieuverlies.
Minstens 10 procent van alle biodiversiteit op aarde is te vinden in het Amazonewoud. Dieren die de gevolgen dragen van de ontbossing zijn onder andere de jaguar, de tapir en de toekan. Het leefgebied van deze dieren krimpt door de ontbossing. Bovendien produceert het Amazonegebied 20 procent van alle zuurstof en helpt het met het reguleren van de temperatuur van de aarde.
Massale ontbossing in het Amazonegebied begon in de jaren 70 van de vorige eeuw, met als dieptepunt het jaar 1995. In de jaren erna daalde de procentuele ontbossing. In 2012 was de daling het grootst. Maar vanaf dat jaar nam het kappen van het regenwoud weer enorm toe.
Bolsonaro
Het Amazonewoud werd in 2019 geteisterd door enorme bosbranden. Het aantal branden steeg in 2019 met 30,5 procent ten opzichte van 2018. Milieuactivisten houden de Braziliaanse president Jair Bolsonaro hiervoor verantwoordelijk. Als leider van de zeer rechtse partij die sinds begin 2019 aan de macht is, probeert hij het Amazonegebied verder te gebruiken voor economische doeleinden. De regels rond de ontbossing van het Amazoneregenwoud zijn onder zijn beleid versoepeld. Hiervan maken boeren en houtkappers gretig gebruik. In november 2019 meldde een Braziliaanse overheidsinstantie dat het ontbossingspercentage het hoogste is sinds 11 jaar.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma