De Peruaanse overheid gaat toestaan dan er wegen in het Amazonegebied gebouwd worden. Dit is aangenomen met een nieuwe wet. Ondanks de waarschuwing van paus Franciscus, vlak voor zijn bezoek aan Peru, dat het Amazone en haar volkeren ernstig bedreigd worden, heeft de Peruaanse regering alsnog dit besluit genomen.

Amazone
Amazone in Peru bedreigd door bouw wegennetwerk | Foto: laszlo-photo / Foter.com / CC BY

De paus zei tijdens een toespraak in Puerto Maldonado, een stad dat zich bevindt in het Amazonegebied, dat “de druk uitgeoefend door grote zakelijke belangen” een natuurlijke habitat verwoest die van belang is voor de hele planeet.

De bouw van de wegen zou waarschijnlijk vijf reservaten aantasten waar inheemse volken leven. Ook worden vier nationale parken benadeeld. Volgens Iván Lanegra, oud-minister van Inheemse Zaken, maakt de staat de besluiten met ‘zijn rug naar de Amazone en de inheemse bevolking’.

Eerder was er een rechterlijke uitspraak die de bescherming van het oerwoud van nationaal belang verklaarde. Het besluit van de regering gaat hier dus tegenin. Het wegennetwerk zal waarschijnlijk voor een ontbossing van 2.750 vierkante kilometer zorgen, een gebied zo groot als Zuid-Holland.

Verlies Amazonegebied
Het Amazone-regenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het wordt niet voor niets de groene longen van onze planeet genoemd. Het wordt gekenmerkt door de unieke biodiversiteit en de complexiteit van de ecosystemen. Een op de tien plant- en diersoorten op aarde komt hier voor. Er worden vandaag de dag nog steeds nieuwe dieren- en plantensoorten gevonden in het Amazonegebied. Naast ontbossing wordt de Amazone ernstig bedreigd door vervuiling. Het terugdringen van ontbossing in het Amazonegebied wordt als vitaal gezien om de gevolgen van klimaatverandering en opwarming van de aarde te beperken. Zo is het regenwoud van de Amazone een van de grootste natuurlijke opslagplaatsen op land van CO2 in de wereld. Bomen nemen CO2 op en leggen dit vast in stam, takken en bladeren. Dit enorme koolstofreservoir draagt bij aan de afremming van de opwarming van de aarde. Maar tijdens het kappen van bomen komt de omgezette CO2 vrij. De bomen zorgen daarnaast voor het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof. In 2015 waarschuwde de WWF dat in 2030 een kwart van de Amazone verloren kan zijn gegaan als er niet snel extra maatregelen worden genomen.  Het is daarom van cruciaal belang dat de overheid van Peru en andere landen in Zuid-Amerika in actie komt om de groene longen van onze aarde te beschermen.

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer