Een enorme prestatie van de alpengierzwaluw. Deze vogel kan maar liefst meer dan een halfjaar vliegen zonder te rusten. Dat hebben Zwitserse wetenschappers ontdekt. De biologen voorzagen drie vogels van gps-zenders zodat ze de bewegingen van de dieren tijdens hun trek naar Afrika zouden kunnen volgen. Uit de data blijkt dat alpengierzwaluwen meer dan 200 dagen achterelkaar vliegen tijdens hun trek over de Sahara.
Tijdens deze vlucht eten de dieren kleine insecten en maken ze waarschijnlijk ook een andere vorm van slapen door. Omdat de vogels ’s nachts nauwelijks met hun vleugels bewegen gaan de onderzoekers ervan uit dat dit een soort slaapmoment is. De dieren zweven dan als het ware.
Hoe de dieren het voor elkaar krijgen zo te slapen is niet precies bekend. Volgens Raymond Klaassen van het Nederlands Instituut voor Ecologie is op sommige radarbeelden te zien dat alpengierzwaluwen ’s nachts nu weer naar rechts, dan weer naar links neigen.
”Dat is een intrigerende aanwijzing dat misschien hun hersenhelften om de beurt slapen”, aldus Klaassen.
Ook dolfijnen en walvissen slapen op deze manier.
Biologen vermoedden al langer dat sommige gierzwaluwen extreem lang blijven vliegen.
”Ze staan bekend om hun leefwijze in de lucht. Behalve om te broeden komen ze niet aan de grond, wordt wel eens gezegd. Maar dit is voor het eerst dat we het zien.”
Klaassen zegt verder:
”Er is wel eens geopperd dat de huiszwaluw misschien ook zo lang vliegt maar dat zou wel spectaculair zijn.”
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl