Het jaar 2015 staat volgens hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma te boek als het ‘allerslechtste gruttojaar uit de geschiedenis’. In een interview met de Volkskrant benadrukt Piersma dat het voortbestaan van de vogels ernstig bedreigd wordt.
In de jaren ’60 waren er 120.000 gruttoparen te vinden in Nederland. Dit jaar waren dat er misschien nog maar zo’n 60.000.Volgens Piersma gaat ieder jaar 20% van de vogels dood, wat neer komt op 15.000. Daar tegenover worden maar 4.000 kuikens geboren. Komend voorjaar verliest de populatie dan dus weer 11.000 vogels.
Oorzaken van het verdwijnen van de typisch Nederlandse vogel zijn goed bekend. De grutto wordt zeer uitgebreid gevolgd en onderzocht. Piersma:
“Habitatverlies door de aanleg van grote wegen en industrieterreinen en de schaalvergroting en intensivering van de landbouw in het overgebleven cultuurland. Nog lager waterpeil, nog meer bemesting, nog harder groeiend eiwitrijk Engels raaigras, nog meer mais, nog meer monocultuur.”
Herstel van een soortenrijk landschap waarin rekening gehouden wordt met de natuur is hetgeen de vogelsoort gaat redden aldus Piersma. De grutto staat ook prominent op de Rode Lijst van Birdlife International.
Bron:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wel bijzonder overigens dat de heer Piersma in het artikel hierboven(succesvol broedseizoen grutto) iets een andere oorzaak aangeeft……….
Kan weinig tegen het artikel inbrengen, alleen ,nog meer bemesting? nee het bemestingsniveau is de laatste 15 jaar gehalveerd.! Dus eiwitgehaltes in gras zijn ook flink gedaald.
En nog meer mais? nee, oppervlakte mais is al jaren stabiel en vermoedelijk dit jaar 10% lager( regelgeving)