Nieuwe cijfers over dieren die gewassen en planten bestuiven zijn schrikbarend: de situatie is dramatisch. Zowel gewervelde bestuivers, zoals vogels en vleermuizen, als ongewervelden zoals vlinders, hommels en kevers moeten vechten voor hun voortbestaan.
Bijen, hommels, vlinders, maar ook kevers zijn in levensgevaar. Van twee op de vijf soorten ongewervelde bestuivers, zoals de hiervoor genoemde soorten, wordt gevreesd dat zij uit zullen sterven. Naar schatting 40% van de bijen wordt met uitsterven bedreigd. Behalve dat het vreselijk is dat deze diersoorten verloren gaan, komt hierdoor ook de voedselproductie in gevaar. 90% van de planten moet bestoven worden en 75% van de voedselgewassen. De meeste fruitbomen groeien niet als ze niet bestoven worden. Ruim driekwart van onze landbouwproducten moet door deze dieren bestoven worden. Het rapport werd uitgebracht door de Verenigde Naties en bij het opstellen ervan waren 124 landen betrokken. Het document is officieel bekrachtigd in Kuala Lumpur, op het congres van het IPBES (Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten). Deze VN-organisatie, die bestaat sinds 2012, houdt de bestuiverscrisis in de gaten en informeert overheden over oorzaken en beschermende maatregelen.
Bloemen voor bestuivers
De situatie lijkt hopeloos, maar er valt wel degelijk iets te doen menen de wetenschappers. Maatregelen nemen kan vaak plaatselijk, want anders dan bij het klimaatprobleem is er niet per se wereldwijde afstemming nodig. Zo noemen de opstellers van het rapport de mogelijkheid om langs akkers wilde stroken te laten bloeien die bestuivers aantrekken, iets wat al veel gebeurt. Het gebruik van minder of geen bestrijdingsmiddelen is ook een optie, net als het terugdringen van de monoculturen. Monocultuur betekent dat op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas (plantensoort) verbouwd wordt. Er vindt geen vruchtwisseling plaats. Door deze manier van landbouw zouden insecten wegtrekken en bijen niet voldoende voedsel vinden. Stadsbewoners kunnen volgens de onderzoekers een steentje bijdragen door op hun balkon of in een bak voor het raam geurige bloemen te planten waar bestuivers graag een ommetje voor maken. Ook een strook bloemen in de tuin zaaien helpt al. Je hoeft niet per se een imker te zijn, om iets te kunnen doen.
Bronnen: Trouw.nl en EenVandaag.nl ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Vlinderstand in Nederland herstelt zich
Voor zeldzame en bedreigde vlindersoorten als de zilveren maan, de grote parelmoervlinder en de kleine heivlinder ziet de toekomst er beter uit. Ze vertonen in Nederland een voorzichtig herstel nadat ze tien jaar geleden hun dieptepunt hadden bereikt.
Van de populatie uit begin jaren negentig was er van de drie soorten rond 2006 nog maar hooguit 10 procent over.
Hun herstel past in een algemene trend, zeggen de Vlinderstichting en het CBS. Na decennia van alleen maar achteruitgang zien ze tekenen van een voorzichtige ommekeer. Tussen 2006 en 2015 is het aantal vlinders van twintig verschillende soorten toegenomen.
Klimaatverandering
Sinds 2006 gaan er voor het eerst iets meer soorten dagvlinders in aantal op vooruit dan achteruit. De totale vlinderstand is desondanks in Nederland stabiel gebleven.
Dat is volgens de organisaties te danken aan natuurbescherming die gericht is op het herstel van de leefgebieden van een aantal bedreigde vlindersoorten. Ook speelt de lichte temperatuurstijging als gevolg van de klimaatverandering een rol.
Vlinders zijn koudbloedige dieren die in veel gevallen profiteren van warmere zomers. En door hun korte levenscyclus kunnen vlinders sneller reageren op veranderde leefomstandigheden.
Bron: NOS
Dit wordt enorm onderschat en gebagatelliseerd. De werkelijke problemen in de wereld worden amper gezien. In het NOS journaal van 20 uur werd er ergens achteraan ook even 15 seconden iets over gezegd. Elke kreet en scheet van Wilders of wie dan ook komen eindeloos in het nieuws. Maar grootschalige dagelijkse ontbossing, massale en structurele bijensterfte, plastic soep in de oceanen, de gigantische milieubelasting door de grootschalige veeteelt, het wordt allemaal terloops even meegenomen als zijnde wat onbelangrijk gezeur van een paar fanatiekelingen. En de destructie van een gezonde leefbaarheid op aarde gaat maar door. Wanneer nemen wijsheid en duurzaamheid het over van de hebzucht, kortzichtigheid, machtswellust, koppigheid en dwaasheid? Waarom maakt de mensheid het leven zo moeilijk, onveilig en oncomfortabel op deze prachtige aarde?
Daar doe je zelf ook aan me Jeroen.