Er zijn nieuwe foto’s van Australische dieren gemaakt in gebieden die zijn verwoest door bosbranden. De beelden zijn gemaakt door middel van kunstmatige intelligentie (AI) en geven nieuwe inzichten over de weg die kwetsbare soorten hebben afgelegd na de natuurramp.
Onderzoekers van het WWF en Conservation International werkten voor het project samen met lokale landbeheerders om foto’s te verzamelen van ongeveer 1100 sensor gestuurde camera’s verspreid over acht delen in Australië. De onderzoekers waren vooral enthousiast over de ontdekking van smalvoetbuidelmuizen. Deze soort wordt ook wel de dunnarts genoemd. Op Kangaroo Island hebben de bosbranden ongeveer 90 procent van hun leefgebied vernietigd. De camera’s legden op het eiland niet alleen dunnarts vast, maar ook een zeldzame groep mierenegels. Daarnaast werden er foto’s genomen van dingo-pups in Victoria, en koala’s in de Blue Mountains en het zuidoosten van Queensland.
Herstel Australische soorten
De camera’s van Wildlife Insights, een AI technologie van Google, werden geïnstalleerd om het herstel Australische soorten te volgen in de jaren na de bosbranden. Het programma was ingesteld op meer dan vier miljoen beelden van 150 endemische soorten. De camera kan zo herkennen welk dier er lang de lens loopt.
Schoonheidsfoutjes
Toch ging het soms mis. Het systeem identificeerde in eerste instatie wombats als varkens en kangoeroes als herten. Dat zegt Dr. Emma Spencer, onderzoeker en coördinator van het WNF Australië Eyes on Recovery Program. Nu deze schoonheidsfoutjes zijn verwijderd, kan het programma soorten als kangoeroes en wombats met meer dan 90 procent nauwkeurigheid vaststellen.
Nog herstellende
Volgens Spencer wijzen de beelden erop dat koala’s zich via de grond verplaatsten. Dat betekent dat de dieren nog aan het herstellen zijn van de branden:
“Misschien dat ze zich meer moeten verplaatsen om nieuw leefgebied te vinden.”
Ze legt uit dat de koala’s veel kwetsbaarder worden voor roofdieren als ze via de grond bewegen.
Gevaar voor nieuwe bosbranden
Ondanks dat het project weliswaar op tekenen van herstel voor de wilde dieren duidt, blijft het gevaar voor nieuwe bosbranden niet ver weg. “We hebben drie jaar zware regenval gehad, en in sommige gevallen hebben we daardoor zelfs een grote toename van dieren gezien. Echter hebben we ook een enorme groei van de vegetatie gezien, wat een hoger risico op bosbranden betekent”, legde Spencer uit.
“Waar we echt op hopen is dat deze resultaten kunnen helpen om informatie te geven over toekomstige bosbranden, waarvan we er veel meer verwachten door de klimaatverandering.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Daan de Boer