Recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) zorgen al een tijdje voor enorme sprongen in allerlei velden. Ook in de dierenbescherming draagt AI een steentje bij. Specifiek voor de bescherming van vogels. Dit allemaal dankzij een paar handige apps: BirdNET en Merlin. Beide helpen wetenschappers enorm om beter in kaart te brengen waar bedreigde vogelsoorten hun tijd doorbrengen. Maar hoe dan?

bescherming van vogels
AI helpt met bescherming van vogels | Foto: publiek domein

Elke zomer hangen wetenschappers wereldwijd duizenden kleine kasjes op in het bos. Aan het einde van de zomer halen zij die op. Het resultaat? Dagen en dagen opnames van vogelgeluiden. Vogelgeluiden van allerlei soorten op allerlei momenten. Door naar alles te luisteren en steeds het geluid van bepaalde vogelsoorten daar uit te pikken, kunnen wetenschappers daarna uitzoeken waar deze vogelsoorten uithangen. Dit kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld beleid te maken voor de bescherming van vogels en die beter gebieden te beschermen. Klinkt geweldig, maar het probleem is dat dit een absurde hoeveelheid is om naar de luisteren. Daar kan AI bij helpen.

Hoe werkt het?

In 2016 begon de Amerikaanse universiteit Cornell samen te werken met computerwetenschapper Stefan Kahl. Ze wilden een algoritme maken die vogelgeluiden uit het wild kon verwerken. Apps zoals BirdNET en Merlin waren het gevolg. Mensen van over de hele wereld kunnen met deze apps opnames uploaden. De apps zetten de geluidsgolven om in een afbeelding: een spectogram. Vervolgens analyseert AI deze spectogrammen en kijkt goed naar de frequenties, timing en amplitude om de verschillende vogelgeluiden van elkaar te onderscheiden. Volgens Kahl zelf:

“De patronen die de algoritmes vinden zijn veel subtieler en gedetailleerder dan wat mensen kunnen.”

Tuinvogels kunstlicht
AI helpt met bescherming van vogels | Foto: publiek domein

Onderzoek bescherming van vogels

Een team vanuit Cornell onder leiding van Connor Wood heeft sinds kort met behulp van BirdNET de eerste schatting van gevlekte uilen over een heel ecosysteem weten te maken in Sierra, Navada. Deze uilen hebben in toenemende mate te maken met invasieve soorten en bosbranden.

Echter, werken de apps nog niet foutloos. Meerdere gebruikers van zowel BirdNET als Merlin hebben aangegeven dat sommige vogelgeluiden verkeerd geïdentificeerd zijn. De apps zijn nog aan het groeien en ik volle ontwikkeling, en zullen steeds beter worden, maar dit betekent wel dat onderzoekers er niet blindelings op kunnen vertrouwen. Gelukkig kunnen zij nog een aantal maatregelen treffen om het risico in te perken. Zo kunnen onderzoekers een marge voor fouten in hun statistische modellen opnemen en zelfs nog eens de data langsgaan voor fouten. Wood zei dat zij de data meer als ‘voorspelling’ gebruiken. Hij voegde er aan toe dat hij juist blij is dat er soms foutjes in de data zitten, omdat het betekent dat zij deze data op z’n minst hebben. Data zoals zij die nooit eerder gehad hebben. En die data kan dus heel handig zijn voor de bescherming van vogels.

Ook voor vogelspotters bieden deze apps nu de kans om hun lievelingsvogeloperette’s een naam te geven. Zij helpen de vogels er ook nog eens mee.

Bronnen:

Kunnen wij met kippen praten? Japanse onderzoekers beweren van wel

©AnimalsToday.nl Thomas Prins