Veel Nederlanders weten niet dat het rundvlees dat ze gebruiken voor een klassiek Nederlandse GVA-maaltijd eigenlijk uit Brazilië komt. Ontbossingsvlees dus. Brazilië exporteert veel rundvlees wereldwijd. Het is dan misschien een groot land, maar toch moet er ruimte gemaakt worden voor het houden van koeien. Hiervoor worden in Brazilië massaal bossen gekapt. Deze ontbossing vernietigt de natuur en maakt het leefgebied van wilde dieren daar alsmaar kleiner. Bedrijven in Nederland die dit ontbossingsvlees verkopen, zoals de Makro en Albert Heijn, hebben zelf toegegeven dat dit slecht is. Echter, blijkt volgens een onderzoek van World Animal Protection dat zij het toch gewoon blijven verkopen. Hoe zit dat?
De dieren die naar de opvangcentra in Cerrado worden gebracht, hebben vaak geen thuis om naar terug te keren. Hun leefgebied is helemaal weggekapt. Ze komen op straten en wegen terecht, waar zij worden beschoten, aangereden of verhongeren. Hoe kan dit in een tijd wanneer er juist meer bomen nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan? Er spelen verschillende factoren mee, maar eentje steekt er met kop en schouders bovenuit: rundvlees.
Ontbossingsvlees en corrupte bedrijven
Nederland importeert veel ontbossingsvlees – voornamelijk rundvlees – uit Brazilië. In 2022 wel liefst 16.566 ton. Vooral het bedrijf JBS doet zaken met Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor zo’n 45 procent van de rundvleeshandel van Brazilië naar Nederland. Niet gek, want het Braziliaanse bedrijf is het grootste vleesbedrijf ter wereld. JBS heeft dan ook een gigantische klimaatvoetafdruk, groter zelfs dan sommige landen zoals Spanje.
Dat is nog niet alles. In 2016 bleek al dat het bedrijf groot geworden is door het omkopen van niet minder dan achttienhonderd politici. Daarnaast verschijnt het bedrijf regelmatig in het nieuws vanwege ontbossing, schending van landrechten en zelfs geweld tegen de lokale bevolking. Waar JBS vooral goed in is: ontbossen en ontbossingsvlees. Schattingen uit 2020 gaven al aan dat JBS zo’n 200.000 hectare ontbost had. JBS gaf in 2022 al toe ongeveer negenduizend runderen te hebben gekocht van een criminele rundveehouder en een van de grootste ontbossers in Brazilië. Ook andere grote bedrijven, zoals Marfrig en Minerva Foods doen hieraan mee.
Schokkende praktijken bij grootste vleesproducent ter wereld
Gebroken beloftes en geschonden wetgeving
Het is al lange tijd bekend dat veel van de handel van Braziliaans rundvlees niet deugt. Daarom hebben verschillende retailers, zoals Lidl, Albert Heijn en Makro, eind 2021 al beloofd geen Braziliaans rundvlees meer in te kopen. In 2023 kwamen er zelfs nieuwe Europese regels die bedrijven verplichten zich te onthouden van ontbossingsvlees. Toch is dit vlees gewoon nog in de schappen te vinden. Een voorbeeld is de ‘Jack Link’s beef jerkey’ van JBS die gewoon nog in de AH te vinden is. Makro kwam het slechtst uit het onderzoek. Het verkoopt talrijke rundvleesproducten uit Brazilië die te linken zijn aan ontbossing. Dit terwijl het moederbedrijf van Makro, het Duitse bedrijf Metro AG, in hun vleesinkoopbeleid omtrent rundvlees stelt te werken aan nul ontbossing. Het onderzoek laat ook zien dat er vaak ontbossingsvlees in Nederland wordt aangeboden waarbij het land van herkomst helemaal niet vermeld wordt. Ook leveranciers laten niet altijd duidelijk weten waar het vlees vandaan komt. Of dit altijd in strijd is met Europese wetgeving is nog maar de vraag. Vaak komen zij er mee weg door creatief te werken met de legale definitie van ‘bos’.
World Animal Protection heeft een actieplan opgesteld waarmee de consument makkelijk diervriendelijke boodschappen kan doen. Kijk hier om naar het actieplan te gaan.
Bronnen:
- World Animal Protection
- Lees ook:
Ontbossing Amazone is gehalveerd, maar ten koste van Cerrado?
©AnimalsToday.nl Thomas Prins
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?