Wakker Dier roept vanaf vandaag alle Nederlanders in een tv-commercial op om geen AH kip meer te kopen. Deze kip leeft namelijk nog altijd in een overvolle stal, met zestien kippen per vierkante meter. “Albert Heijn zorgt slecht voor zijn AH kip. Zolang dergelijk dierenleed te koop is, roepen wij mensen op om de AH kip te skippen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
De meeste kipproducten in supermarkten hebben nog geen dierenwelzijnskeurmerk. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarkt zijn eigen welzijnseisen. Albert Heijn stelt de laagste eisen. De dichtheid is hoog en de kippen krijgen geen daglicht. Van alle supermarkten, doet Albert Heijn de keurmerkloze kip ook nog eens het vaakst in de aanbieding. Hierdoor stimuleren zij de verkoop van de ‘slechtste kip’.
Rotleven
Met name het ruimtegebrek zorgt ervoor dat de AH kip een rotleven heeft. Door de hoge bezettingsgraad raken de kippen gefrustreerd, lopen ze over elkaar heen en bekrassen ze elkaar. Hilhorst:
“Kennelijk geeft Albert Heijn hier niets om. Een paar kippen per vierkante meter minder en wat frisse buitenlucht is voor Albert Heijn kennelijk al te veel gevraagd.”
Beter Leven
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dit onafhankelijke keurmerk is beter voor de kippen én voor de consument. Het zorgt ervoor dat de consument weet wat hij koopt. Bij één ster leven de kippen met twaalf per vierkante meter. “AH zou leiderschap tonen door over te schakelen naar minimaal één ster voor alle kipproducten,” zegt Hilhorst.
Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het is onvoorstelbaar dat dit allemaal maar mag.
En vooral ook dat mensen dit massaal telkens weer opnieuw kopen.
Van overheidswege zouden structureel hoge eisen gesteld moeten worden aan dierenwelzijn.
Maar de regering zegt: “de consument kan zelf een keuze maken” en schuift daarmee zijn verantwoordelijkheid volledig af.
De consument kiest helaas echter meestal voor het goedkoopste.
Het is eigenlijk bizar dat dergelijke net-geen-plofkip zwaar gesubsidieerd wordt met gemeenschapsgeld, terwijl bijvoorbeeld vegan alternatieven niet gesubsidieerd worden.
Plantaardige kip e.d. is twee maal zo duur dus dat stimuleert niet echt om de massa over te halen om daarvoor te kiezen.
Er zou dus gekozen moeten worden om plantaardig voedsel goedkoop te maken en dierlijk voedsel duur.
Dan zal er een enorme overstap gemaakt worden naar een veel gezondere, duurzame en diervriendelijke levensstijl.
Hopelijk komt er ooit een regering die zich wel van dergelijke urgente zaken bewust zal zijn.
Jeroen, welke zware subsidie krijgen Nederlandse vleespluimveehouders?
De enige subsidie die ik kan vinden is die voor milieu-en welzijnsinvesteringen, en dan nog maar een gedeeltelijke tegemoetkoming in meerkosten , dus de boer moet het grootste deel aan extra kosten nog zelf betalen.
En vega? voor de industrie ,die vegaproducten ontwikkeld zijn innovatiesubsidies. Tevens is er EU geld in de vorm van hectaretoeslag op plantaardige productie, de basis voor vegan voedsel.
Nou, ik ben géén fan van Wakker Dier, maar hierin geef ik ze toch gelijk! Als je dierenwelzijn wilt verbeteren, moet je het goed doen! 16 Kippen per vierkante meter is inderdaad veel te veel. Alle supermarkten zouden gewoon over moeten stappen op het Beter Leven Keurmerk voor kippenvlees. Vervolgens moeten ze onverdoofd slachten verbieden. En dan vind ik eerlijk gezegd dat we de veehouderij in Nederland met rust moeten laten…