Met het vlees van bij elkaar honderden olifanten, nijlpaarden en zebra’s wil de Namibische regering de honger in het land tegengaan. Maar de impact van een massale slachting onder iconische beschermde en bedreigde diersoorten is groter dan men had ingeschat. Een petitie probeert de Namibische politiek op andere gedachten te brengen, maar die denkt vooral aan de komende verkiezingen. Is het afschot van wilde dieren in Namibië voor voedsel vuil politiek spel?
De zon schijnt eind augustus uit een wolkeloze hemel en de temperaturen in het zuidwestelijke Afrikaanse land Namibië bereiken 35 graden Celsius. Maandenlang heeft het nauwelijks geregend. Zuidelijk Afrika kampt met een ongekende droogte. Deskundigen schrijven de extreme droge periode toe aan klimaatfenomeen El Niño, waardoor het weerbeeld in landen rondom de evenaar sterk verstoord wordt; natte gebieden worden droger en droge gebieden krijgen juist te maken met veel meer neerslag.
Noodtoestand
Enkele maanden geleden riepen Namibië, Zambia, Zimbabwe en Malawi de noodtoestand uit vanwege de aanhoudende en ergste droogte die het land in 100 jaar heeft meegemaakt. De impact van El Niño op vee en de productie van gewassen is enorm. Ook klimaatschokken, economische achteruitgang en werkloosheid zijn er gevolg van. Een op de vijf Namibiërs lijdt honger.
.
.
Tussen april en juni 2024 hadden naar schatting 1,2 miljoen mensen (40 procent van de bevolking) in Namibië te maken met een hoge mate van acute voedselschaarste, wat dringende maatregelen vereist. Het gaat om de meest kwetsbare groepen (werkloze, gemarginaliseerde gemeenschappen, mensen zonder nationale documenten om te profiteren van sociale vangnetten, kinderen jonger dan vijf jaar, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen en gepensioneerden op het platteland).
Wilde dieren als voedsel in Namibië
Om de voedseltekorten aan te vullen is begonnen met ‘gecontroleerde’ jacht op honderden wilde dieren. Met het vlees van onder meer olifanten, nijlpaarden en zebra’s wil de Namibische regering de honger onder de bevolking tegengaan. Het ministerie van Milieu en Toerisme zegt in een verklaring dat er wordt gejaagd op plekken waar al te weinig grasland en watervoorraden zijn voor de dieren. Zeker 157 dieren zijn al afgeslacht door professionele jagers en bedrijven die door de overheid zijn gecontracteerd, met meer dan 56.800 kilogram vlees.
Het land is ook van plan om de komende tijd 30 nijlpaarden en 60 buffels te doden, evenals 50 impala’s, 100 blauwe gnoes, 300 zebra’s en 100 elandantilopen af te schieten. Het gaat om dieren die speciale bescherming zouden moeten krijgen in de nationale parken van het land. De jacht is het goed recht van de regering, stelt het ministerie. In de grondwet van Namibië staat dat de natuurlijke hulpbronnen van het land ten goede van de bevolking moeten komen.
Dorst
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Milieu lopen tientallen wilde dieren het risico om te sterven van de dorst. Dit als gevolg van acute watertekorten in veel regio’s van Namibië. Volgens de woordvoerder van de regering zorgt afschot dat dorst de dieren bespaard blijft. Dat zou ook de overlevingskansen van de andere dieren vergroten. Water- en voedselschaarste hebben geleid tot toenemende conflicten tussen mens en dier. Dieren dringen steeds meer menselijke nederzettingen binnen en brengen de lokale bevolking in gevaar terwijl ze op zoek zijn naar water.
Naar schatting leefden tot voor kort meer dan 200.000 olifanten in een beschermd gebied dat zich verspreidt over de vijf Zuid-Afrikaanse landen Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola en Namibië. In het gebied leeft een van de grootste olifantenpopulaties ter wereld.
In het populaire Hwange National Park in Zimbabwe zijn al vele olifanten gestorven van de dorst. Natuurbeschermers vrezen nog meer olifanten te verliezen als gevolg van de droogte. Door klimaatverandering en het mondiale weerpatroon van El Niño drogen de drinkplaatsen op.
200 liter per dag
De olifantenpopulatie in Hwange bedraagt 45.000, en een volgroeide olifant heeft dagelijks 200 liter water nodig. Maar nu de waterbronnen slinken, zijn de op zonne-energie werkende pompen bij de 104 boorgaten of putten niet in staat genoeg water aan te zuigen. Er zijn tientallen karkassen van olifanten in de buurt van drinkplaatsen gezien en parkfunctionarissen melden dat andere olifanten zijn gestorven in de bush, waar ze een gemakkelijke prooi waren voor leeuwen en gieren.
Het regenseizoen in Zimbabwe loopt van november tot en met maart. Maar de verwachtingen voor dit jaar zijn laag. Daardoor zijn dieren opnieuw gedwongen lange afstanden af te leggen, op zoek naar water en voedsel. Natuurbeschermingsgroepen proberen extra water te leveren door watergaten te ontzanden en meer water door zonnebronnen te pompen om de crisis het hoofd te bieden.
Dierenbeschermers luiden de noodklok
Het afmaken van wilde dieren heeft tot grote verontwaardiging geleid onder dierenwelzijnsorganisaties. Non-profitorganisatie Elephant-Human Relations Aid (EHRA), dat campagne voert voor vreedzaam samenleven tussen olifanten en mensen, zei dat deze stap vormt de:
“…grootste massale slachting van wilde dieren in de Namibische geschiedenis.”
De groep heeft een petitie gelanceerd waarin de regering wordt opgeroepen het project stop te zetten. Er moeten alternatieve oplossingen komen. Het ministerie zegt dat zij de impact onvoldoende heeft ingeschat. Het afschieten van wilde dieren heeft gevolgen voor de economie en de toeristische sector van Namibië.
EHRA beschuldigt de regering er ook van dat ze trofeejagers toestaat om tegen betaling een aantal dieren neer te schieten. Dit is nu bevestigd door het Namibische ministerie van Milieu. Het ministerie beweert dat het de 500.000 euro aan inkomsten zal gebruiken om de watervoorziening in de Namibische nationale parken te verbeteren.
.
Massale olifantensterfte in Botswana door blauwalg in drinkwater
.
EHRA zegt dat het niet waar is dat wilde dieren zoals olifanten en giraffen om water strijden met vee. Runderen en geiten mogen niet worden gehouden in nationale parken. Wilde dieren en boerderijdieren beconcurreren elkaar dus niet om de natuurlijke hulpbronnen.
Politiek spel in Namibië?
De EHRA vermoedt daarbij dat het plan van de regering door andere motieven wordt ingegeven. Er is sprake van een politiek spel. In de petitie staat:
“Dit is een verkiezingsjaar in Namibië en de regerende SWAPO-partij wordt geconfronteerd met een toenemende afwijzing van de kiezers, waarbij hun politieke steun vooral afkomstig is van de gemeenschappelijke plattelandsgebieden die dit slachtvlees zullen ontvangen.”
EHRA vermoedt dat de regerende partij vooral geïnteresseerd is in het winnen van de gunst van haar aanhangers. Op 29 november zijn er verkiezingen. Zij heeft de regering opgeroepen een andere aanpak te zoeken, die de wilde dieren van Namibië wél ten goede komt.
.
Petitie
Stop de grootste massale uitroeiing van woestijnolifanten en andere wilde dieren in Namibië en teken de petitie op Change.org.
Bronnen:
- editorji/YouTube
- EHRA
- NOS
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Wildlife export (voorlopig) nog verboden in Tanzania
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg