Na de dassen en grijze eekhoorns heeft Groot-Brittannië nu ook plannen om herten massaal te doden. In delen van Schotland zouden de populaties zo groot zijn geworden dat ze bosgebieden beschadigen. Aangezien ‘beheer’ voor autoriteiten gewoonlijk betekent dat het geweer wordt afgestoft, kiest men ook nu voor het afschieten van duizenden dieren.
De hertencull (ruiming), onderdeel van een 20-jarig bosbeheerplan van regio Perth en Kinross in Schotland, bestaat eruit de hoeveelheid edelherten en reeën bijna te halveren.
Volgens de Raad is de slachtpartij nodig om inheemse bosgebieden te beschermen tegen verdere beschadigingen die herten zouden veroorzaken.
Dierenrechtenorganisaties zijn woedend. Andrew Tyler van Animal Aid:
“Weer denken instanties die belast zijn met beheer van het Schotse landschap, dat ze zich een weg kunnen slachten naar een harmonieuze natuurlijke situatie.”
Tyler wijst op een rapport van de Vereniging van Schotse Jachtopzieners (SGA) van twee jaar geleden, waarin stond dat het aantal edelherten juist gevaarlijk laag was.
“Nu zouden er weer te veel zijn en worden jagers ingezet om ze af te schieten.”
Ook organisatie Scotland For Animals (SFA) ageert tegen de ruiming. Een woordvoerder zegt:
“We zijn fel tegen dit plan. Men moet juist kijken naar alternatieve oplossingen, een ruiming is niet de enige mogelijkheid.”
Volgens beleidsmedewerker Bosbeheer Richard Brough is de hertenpopulatie vier keer groter dan zou moeten. Jagers worden volgens hem uitgekozen van een lijst die is goedgekeurd door Scottish National Heritage, zij zullen de ruiming ‘heel discreet’ uitvoeren. Brough:
“Herten hebben een nogal negatief effect op bosgebieden in het gehele Verenigd Koninkrijk, het is geen lokaal probleem.”
Angus Macmillan van Roots-of-Blood Campaign hekelt deze kortzichtige gedachtegang:
“Jagers en natuurbeschermers willen ons doen geloven dat het noodzakelijk is de hertenpopulatie te decimeren, zodat ecologische schade voorkomen wordt. Maar waarom stijgt de populatie de laatste tientallen jaren zo hard? Jagers zeggen graag dat dit komt doordat een toppredator, zoals de wolf, ontbreekt en dat daarom ‘beheer’ noodzakelijk is. Maar we hebben al zeker 250 jaar geen wolven in Schotland. De vrij recente stijging is verbonden aan een bloeiende jachtindustrie. Hertenpopulaties worden op jachtlanderijen kunstmatig hoog gehouden en de dieren houden zich niet aan grenzen.”
Het beheerplan zal naar verwachting de komende maanden verder uitgewerkt worden.
Geschat wordt dat er meer dan 750.000 herten in Schotland leven, voornamelijk edelherten en reeën.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Het is daar dus net zo als hier, jagertjes die met allerlei leugens hun hobby in stand houden.
De meeste jagers zijn scheel, want ze tellen alles dubbel en in de winter moeten de dieren flink bijgevoerd worden, zodat het jaar daarop er weer veel te veel dieren zogenaamd zijn.
En dan hebben ze over 750.000 herten en reeen, ja dat stelt toch niets voor, er is 1 soort daar lopen er miljoenen van rond, die ook vaak nog eens zeer schadelijk zijn en daar doet men ook niets aan.