De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn vogelvrij verklaard. Maar liefst 2200 dieren zullen worden afgeschoten. Een meerderheid van de Gemeenteraad van Amsterdam steunde gisteren een voorstel om de populatie van drieduizend dieren terug te brengen tot achthonderd dieren.
PvdA, D66, VVD, en de Partij voor de Ouderen stemden voor het afschot van de dieren. De Partij voor de Dieren, SP en Groen Links pleiten voor reactief beheer, waarbij alleen in de winter ernstig verzwakte dieren worden afgeschoten om hen verder lijden te besparen. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren:
“Met dit beleid blijven we in de toekomst de jacht in stand houden en de nieuwe aanwas zal ook worden afgeschoten. Het beleid van Amsterdam is dus gewoon gericht op de jacht. De populatie zal bepaald worden door jacht en niet het natuurlijk evenwicht”.
De discussie omtrent jacht op de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt al langer gevoerd. Reeds in december 2011 werd een afschotontheffing voor de damherten aangekondigd. Dergelijke ontheffing is op zijn zachtst gezegd controversieel. Damherten staan op zowel de Nederlandse als de internationale lijst van bedreigde diersoorten geclassificeerd als ‘gevoelig’. De Amsterdamse Waterleidingduinen is ook nog eens een uniek en populair natuurgebied, waar jacht geen plaats dient te hebben.
Nu wordt overgegaan tot afschot, zullen de dieren schuw worden en niet meer zichtbaar zijn voor het publiek. PiepVandaag.nl voerde in 2013 samen met de Faunabescherming en de Dierenbescherming Amsterdam actie tegen het ook toen geplande afschot van herten. Lees hier tien argumenten waarom afschot absoluut niet nodig is.
Bron: Parool ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
13 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Misschien werkt onderstaande link met bijbehorende video’s toch verhelderend.
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1394886/utrechts-landschap-dunt-runderkudde-uit.html
Je kunt natuurlijk ook de “natuur zijn gang laten gaan”.
http://stophetleed.nl/het-sprookjesbos-en-de-boze-jager.html
Als men ziet dat de populatie uit de hand gaat lopen moet men preventief gaan werken met anticonceptie /sterilisatie / castratie !
Jammer is, dat het wel voorgesteld is maar dat het door de voorstellers niet ten uitvoer is gebracht.
Enig idee waar dat aan gelegen heeft?
Ik ben geen afgestudeerd deskundige, maar ik denk dat dit niet op een fatsoenlijke manier kan,damherten zijn wilde dieren ,als je die moet vangen, verdoven, steriliseren/castreren tast je het dierenwelzijn enorm aan, zelfs niet ondenkbaar dat een flink percentage aan stress sterft.
Tevens tast je het natuurlijk systeem aan door de cyclus van de dieren te doorbreken, geen idee wat er met die dieren gebeurt als je de hormoonhuishouding verstoord, maar bij reeën is het bekend dat bokken pertinent doodgaan als ze hormonaal van slag raken.
Anticonceptie zal niet werken,moet door het voer lijkt me,en daar vreten mannetjes EN vrouwtjes van.
Vangen en vriendelijk vragen of de hindes een pilletje willen slikken gaat ook niet werken lijkt me.
en omdat er niet vooraf over deze gevolgen is nagedacht schieten we die dieren maar gewoon af, echt een goed beleid…..
Monique, ik denk dat men wel wijzer was en vooraf niet eens aan dit soort schijnoplossingen heeft hoeven denken, het zijn namelijk geen oplossingen.
Wat stel jij dan voor als oplossing?
Bij dieren heerst een natuurlijk evenwicht, is er minder voedsel, zullen ze minder of geen jongen nemen, iets waar wij mensen totaal geen verstand van hebben, wij fokken gewoon door, ook al sterven al onze kinderen.
Jan, op zich waar, al klopt dit in dit geval niet, en in de OVP ook niet.
Dit zijn bij uitstek zomerbiotopen, dan is er meer dan voldoende voedsel en komen allemaal in een goede conditie, aan de hand van die conditie word een hert al dan niet bronstig(oktober)
Ze zijn dus allemaal in goede conditie en worden allemaal drachtig………. dan komt het probleem,ze verhongeren in de winterperiode en zullen of sterven, of toch een jong krijgen, met als gevolg dat de cirkel weer rond is.
Bij bv uilen werkt het anders, is er geen vreten voorafgaand aan de eilegperiode zullen ze vanzelf minder of geen eieren leggen.
Ok reactief beheer, dat betekend dus dat dieren ,na wekenlang lijden,net voor het moment dat ze omvallen toch doodgeschoten worden.
Geeft net zo goed schuwe dieren, en verminderde zichtbaarheid.
Wat is er dan op tegen om enkele maanden eerder,als de dieren nog goed in conditie zijn,selectief afschot toe te laten passen door de beheerders( ambtenaren van de gem. Amsterdam)
belachelijk. als je nu onder de voet gelopen word! !! Ben dinsdag geweest ingang oase. heb 1 groot mannetje gezien. misschien in totaal 30 herten. Dus zwaar overtrokken voor afschot. Hoe groot is het gebied wel niet. laat de natuur de natuur .word zelf geregeld
Belachelijk om het zo uit de hand te laten lopen
Helemaal mee eens Monique.
Eerst jarenlang roepen dat het anders en vooral diervriendelijk moet, en dan vervolgens niets doen.
Het gevolg is dat de herten massaal een zeer pijnlijke hongerdood sterven, maar ja, dat is ‘natuur’.
Met een goed beheer en afschotplan was ook deze massa slachting niet nodig geweest.