Al in december 2011 werd het aangekondigd, een afschotontheffing voor de damherten (een diersoort die zowel op de Nederlandse als op de internationale Rode Lijst van bedreigde soorten staat omschreven als ‘gevoelig’) die buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) treden. De afgifte van die ontheffing komt steeds dichterbij en 11 juli zal er een informatiebijeenkomst worden georganiseerd om één en ander toe te lichten.
Tijdens de informatiebijeenkomst, waar ook gedeputeerde Jaap Bond aanwezig zal zijn, wordt toegelicht wat de boswachters op basis van de ontheffing allemaal gaan mogen. Er is mogelijkheid vragen te stellen en veel belangrijker… Er is mogelijkheid bezwaar te maken tegen de ontheffing, want diervriendelijkere oplossingen voor inperken van overlast bestaan!
Zie hieronder bijvoorbeeld een stukje uit een eerdere protestbrief van de Faunabescherming:
[…] “De praktijk heeft bovendien uitgewezen dat overlast ook op andere manieren verminderd kan worden en in het gebied zelf is van schade of overlast geen sprake. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in dit gebied plaats is voor veel meer damherten. Hekken, waarschuwingsborden, wildspiegels, snelheidsverlagende maatregelen en handhaving, kunnen eventuele overlast effectiever, structureel en minder gewelddadig oplossen dan afschot.
Afschot zal eventuele overlast niet voorkomen en veroorzaakt grote onrust in het gebied. Door het schieten binnen de AWD is de kans groot dat de dieren het gebied juist worden uitgejaagd met alle gevolgen van dien. Dat afschot verkeersproblemen niet voorkomt is o.m. te zien in de Kennemerduinen: daar worden wel damherten geschoten , maar nog steeds vinden nabij dit gebied aanrijdingen met damherten plaats.
Met afschot van damherten in de AWD wordt in feite geen enkel probleem opgelost, maar gaat de bijzondere waarde van dit prachtige gebied wel verloren. […] Er zijn voldoende alternatieve oplossingen om eventuele overlast te beperken. Bij een modern faunabeleid past geen afschot. Ik vraag u dringend uw beleid te handhaven en niet toe te geven aan de druk van de provincie. Houd alstublieft de AWD jachtvrij, zodat het unieke karakter van dit gebied, inclusief alle herten, behouden blijft voor mij en alle andere natuurliefhebbers.
De informatiebijeenkomst is openbaar en vindt plaats 11 juli van 19:00u tot 21:00u in Het Oude Dorpshuis in Bloemendaal.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Diverse handtekening- en email acties rond de damherten discussie hebben aangegeven dat duizenden mensen géén geschiet in hun woongebied willen. Ik vind dat zolang het hek langs de AWD nog niet is voltooid, en zolang daar niet een aantal jaren ervaring mee is opgedaan, iedere discussie over ingrijpen in de populatie van de damherten voorbarig is. Er bestaan voldoende diervriendelijke oplossingen om eventuele overlast te beperken. In de ontheffing staat trouwens genoemd dat gemeenten aan de Faunabeheereenheid (= de jagers) mensen kunnen voordragen die herten de duinen in willen terugdrijven. Nou, gemeente Bloemendaal, hierbij geef ik mij op als vrijwilliger. Voor het overige hoop ik als bezorgde burger dat deze ontheffing snel van tafel wordt geveegd.
Dan nog maar een keer:
De natuur was er al veel eerder dan welke weg dan ook. Wie zou zich logischerwijs moeten aanpassen aan wie? Alsof een damhert zich voor de lol laat aanrijden. Mensen kunnen hun snelheid op de weg aanpassen. Politieke bestuurders kunnen de damherten beschermen door het gebied van de AWD volledig te omheinen en de dieren die zich nu nog buiten het gebied bevinden kunnen gevangen worden en teruggezet. Zoek respectvolle oplossingen en ga niet als een wildeman uit de steentijd knallen op alles wat in de door mensen ingepikte wereld voor de voeten loopt!
Waarom wordt mijn reactie gistermiddag hier gepost niet geplaatst?
Beste Marian,
uw reactie was per abuis door de filter aangerekend als spam, is bij deze opgelost.
Groet,
Redactie PiepVandaag.nl
De natuur was er al veel eerder dan welke weg dan ook. Wie zou zich logischerwijs moeten aanpassen aan wie? Alsof een damhert zich voor de lol laat aanrijden. Mensen kunnen hun snelheid op de weg aanpassen. Politieke bestuurders kunnen de damherten beschermen door het gebied van de AWD volledig te omheinen en de dieren die zich nu nog buiten het gebied bevinden kunnen gevangen worden en teruggezet. Zoek respectvolle oplossingen en ga niet als een wildeman uit de steentijd knallen op alles wat in de door mensen ingepikte wereld voor de voeten loopt!
Al jaren zijn er mensen bezig met een hetze tegen damherten in de omgeving van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Van de politiek verwacht ik dat er naar andere oplossingen wordt gezocht dan afschot van Damherten. De Vogelenzangseweg bijvoorbeeld zou opnieuw ingericht kunnen worden met een fatsoenlijk fiets, wandel en paardenpad en eenrichtingsverkeer voor auto’s. De snelheid waarmee de auto’s over deze weg rijden door natuur is te hard. Dat vraagt om ongelukken! Mensen die geen damherten in de tuin willen kunnen zelf de tuin afsluiten. De verantwoordelijkheid ligt bij mensen en damherten verdienen het beschermd te blijven.
‘Van de politiek verwacht ik dat er naar andere oplossingen wordt gezocht dan afschot van Damherten.’
U krijgt uw zin, de politiek heeft idd een andere oplossing gevonden: nl opsluiten en laten creperen met dank aan de dierenvrienden/PvdD stemmers.
Het ga u goed, hetgeen ik ook de dammen in de awd graag zou wensen, maar nee een deel daar van mag verrekken van de honger uit dierenliefde.
Met dergelijke vrienden heb je [ook als damhertpopulatie] geen vijanden nodig.
Afschot zal eventuele overlast niet voorkomen en veroorzaakt grote onrust in het gebied. Door het schieten binnen de AWD is de kans groot dat de dieren het gebied juist worden uitgejaagd met alle gevolgen van dien. Dat afschot verkeersproblemen niet voorkomt is o.m. te zien in de Kennemerduinen: daar worden wel damherten geschoten , maar nog steeds vinden nabij dit gebied aanrijdingen met damherten plaats. Er zijn voldoende alternatieve oplossingen om eventuele overlast te beperken. Bij een modern faunabeleid past geen afschot. Ik vraag u dringend uw beleid te handhaven en niet toe te geven aan de druk van de provincie. Houd alstublieft de AWD jachtvrij, zodat het unieke karakter van dit gebied, inclusief alle herten, behouden blijft voor mij en alle andere natuurliefhebbers.
De Amsterdamse gemeenteraad nam vorig jaar een duidelijk besluit:
>>Raadsbesluit 22 juni 2011, pub. 29-6-2011
Draagt het college op pas over te gaan tot de uitvoering van het Faunabeheerplan, indien aan de volgende condities is voldaan:
Het hekkenprogramma wordt eerst voltooid en verbeterd waar slecht geplaatste hekken niet effectief zijn;
1. de effecten van plaatsing zorgvuldig zijn gemonitord en geëvalueerd;
2. objectief in aangetoond dat na voltooiing van het hekkenprogramma nog altijd substantiële overlast plaatsvindt aantoonbaar veroorzaakt door uit het AWD-gebied tredende damherten;
3. de Provincie instemt met het duurzaam beheerbeleid van Waternet.
Toelichting
Waternet gaat over tot duurzaam beheer van de kudde. Dit beheer is gericht op stabilisatie van de populatie waarbij natuurlijke processen zoveel mogelijk een beloop krijgen. Daarnaast kan afschot als een van de beheermaatregelen worden toegestaan maar slechts onder de volgende condities:
Afschot geschiedt enkel door professionele krachten onder regie van de beheerders van Waternet en is gericht op stabilisatie van de kudde en is niet opbrengstgedreven;
Afschot volgt het sociale van de populatie en richt zich enkel op zwakke en zieke dieren die uit de kudde treden en geschiedt pas na deskundig oordeel van de Waternetbeheerders.<>De grondbezitter kan jacht verbieden Hof van Justitie beperkt Duits jachtrecht
RP-online, 26.06.2012
Straatsburg (RPO). Het Europese Hof van Justitie voor Rechten van de Mens (ERHM) heeft over het Duitse jachtrecht worden geoordeeld. Volgens het oordeel kunnen de eigenaren langer niet gedwongen worden om de jacht voor hun bezit en grond toe te staan. De Duitse federatie van de jagersvereniging betreurt het besluit.<<
Ook voor de terreinbeheerders als Natuurmonumenten, PWN, Staatsbosbeheer en gemeenten zullen eigen keuzes moeten maken, nu zij zich niet meer achter de nu als dwingend ervaren zeggenschap van de wildbeheereenheden kunnen verschuilen.
De natuurbrug bij Zandvoort maakt het conflicteren van de beheervisies duidelijk en zal die niet overbruggen. Zonder nieuw raadsbesluit is er geen toestemming voor bejaging binnen de AWD.