De dassendoding (cull) in Engeland gaat niet alleen in september weer van start, het gebied waarin de schuwe dieren worden gedood is zelfs uitgebreid, volgens de BBC. Een grote teleurstelling. Niet alleen is gebleken dat het doden van de dassen geen positief effect had op het beperken van de verspreiding van rundertuberculose. Ook gloorde er hoop dat de nieuwe Britse regering een andere beslissing zou nemen.

afschieten van dassen
Binnenkort worden vele dassen gedood in Engeland, omdat ze onterecht worden beschouwd als verspreiders van rundertuberculose | © Lars Soerink, Vilda Natuurfotografen

Bacterie overdraagbaar
Rundertuberculose is een groot probleem voor Engelse veeboeren. De verspreiding hiervan krijgen ze niet goed onder controle en een rund met deze ziekte is niet meer geschikt voor ‘productie’ en wordt gedood. Dit betekent een schadepost. Diverse dieren kunnen de ziekte krijgen, waaronder dassen, herten, varkens, ratten, honden en katten evenals mensen (hoewel dit laatste zelden voorkomt). De bacterie Mycobacterium bovis wordt uitgescheiden door besmette runderen op het land waarop ze grazen en op deze manier kan het worden overgedragen op andere dieren.

Veehouderij zelf verantwoordelijk
Wilde dieren zouden, volgens de voorstanders van jacht op dassen, de ziekte (waar zij zelf zo goed als geen last van hebben) verspreiden. Vooral dassen, en in Ierland ook herten, krijgen hiervan de schuld, ondanks dat hier wetenschappelijk bewijs voor ontbreekt en de aanwijzingen dat dassen niets met de verspreiding te maken hebben zich opstapelen. Daarnaast is het overgrote deel van de wilde dassen niet besmet. Dit wordt dan ook het vierde jaar op rij waarin dassen worden gedood, om een ziekte binnen de veehouderij tegen te gaan.

De National Farmers Union juicht het besluit van de regering toe. Volgens de Britse krant The Guardian zit hier een luchtje aan en wil men de wanhopige boeren vooral te vriend houden. Het team van experts dat door de overheid zelf was ingehuurd concludeerde nota bene dat de dodingsacties van de laatste jaren niet effectief en niet humaan waren. Zelfs een wetenschappelijke adviseur bevestigde dat het aandeel van dassen op de verspreiding van TB hooguit 6% was, wat betekent dat de oorzaak van 94% van de gevallen binnen de veehouderij zelf ligt. En dus ook de verantwoordelijkheid om de besmettingen onder controle te krijgen.

Alleen beschermd als het zo uitkomt
Besmettingen komen met name voor in het westen en zuidwesten van Engeland, sinds 2013 is men hier dan ook gestart met het doden van dassen, een zogenaamde pilot. Dit terwijl dassen een beschermde diersoort zijn onder de Protection of Badgers Act. Helaas hebben de dassen die binnenkort in de loop van een geweer kijken hier niets aan.

Bronnen: The Guardian, BBC ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde