Een aantal maanden geleden namen de twee grootste supermarktketens van Australië, Coles en Woolworths, een rigoureus besluit: er werden geen plastic boodschappentasjes meer uitgedeeld. Naar schatting heeft dit een besparing opgeleverd van 1,5 miljard tasjes en de detailhandelsorganisatie beseft dat dit nog pas het begin is.
Consumenten uitten in eerste instantie grote kritiek op het besluit van Coles en Woolworths dat er geen plastic wegwerptasjes meer verkrijgbaar zouden zijn. Maar drie maanden na deze omslag is het landelijke gebruik van plastic tasjes met maar liefst 80% gedaald, zo meldt de National Retail Association (NRA, Australische vereniging van detailhandelaren). ‘Sommige supermarktondernemers rapporteren zelfs een vermindering van 90%,’ aldus David Stout van de NRA.
Het goede voorbeeld
David Stout vindt het bovendien een ‘moedige’ zet van deze grote supermarkten. Op deze manier maken ze de weg vrij voor kleinere ondernemers om het goede voorbeeld te volgen zonder dat ze hun beperktere klantenkring tegen zich in het harnas jagen. Stout:
“De consument beschouwt de grote supermarkt als de hoofdverantwoordelijke voor het terugdringen van de schadelijke gevolgen van verpakkingsmateriaal. Klanten zullen uiteindelijk toch blijven terugkeren. De beste strategie voor kleine ondernemers zou zijn om tasjes geheel af te schaffen, of de klant ervoor te laten betalen. Maar die maatregelen moeten ze kunnen doorvoeren zonder angst voor negatieve reacties.”
Verantwoordelijkheid bij producent en consument
David Stout heeft er vertrouwen in dat de grote bedrijven hun leidersrol blijven vervullen als verduurzamers van de industrie, en dat ze in de toekomst ook andere soorten wegwerpverpakkingen zullen afschaffen. ‘Elke leverancier van verpakte goederen moet verantwoordelijkheid nemen voor wat hij levert,’ voegt Stout eraan toe. ‘Bovendien wordt de consument zich steeds meer bewust van de spullen die we kopen.’
Wettelijk verbod
New South Wales is de enige Australische staat waar het verbod op plastic wegwerptasjes nog niet wettelijk is vastgelegd. David Stout vindt daarom dat de Australische consument niet alleen maar op de supermarkten mag rekenen om iets aan het probleem te doen. Stout:
“We zien nog veel gebruik van kleine en middelgrote tasjes, vooral voor het verpakken van vers voedsel. Ook al hebben de grote supermarkten deze tasjes vrijwillig afgeschaft, ik denk dat een algeheel verbod alsnog noodzakelijk is.”
“Er zijn talloze pluspunten aan een verbod op plastic tassen – niet alleen voor het milieu, maar ook voor het bedrijfsleven, voor de consument en zelfs voor gemeenten die al dat plastic moeten verwijderen van vuilstortplaatsen.”
Bron: SBS News ©Animals Today.nl Anne Douqué