Wilde Afrikaanse olifanten verkiezen te verblijven in beschermde gebieden en raken gestrest wanneer ze die verlaten. Ook doen ze hun best mensen te ontlopen. Dat is de conclusie van wetenschappers die onderzoek deden naar het welzijn van de dieren in het Serengeti National Park.
Door olifantenmest te testen op de aanwezigheid van het stresshormoon glucocorticoïde, werden grote verschillen in hoeveelheid opgemerkt tussen dieren die leven in het veilige gebied van het nationaal park en dieren die leven in de naastgelegen gebieden Grumeti Game Reserve en Ikoma Open Area, waar ook de verstoring door mensen veel groter is. Daarnaast leven er ook meer olifanten in het park, dan er buiten. Dokter Elvin Roskaft, één van de onderzoekers zegt hierover:
“De reden hiervoor ligt waarschijnlijk in het feit dat olifanten de interactie met mensen proberen te voorkomen.”
De olifanten hebben geleerd om mensen en voertuigen te associëren met jacht en dat gebeurt buiten het Serengeti National Park. Roskaft: “Ik denk dat olifanten weten waar ze veilig zijn en waar niet. Soms is de aantrekking van beter voedsel buiten het gebied te verleidelijk.”
Het research team hoopt dat dit onderzoek laat zien dat beveiligde gebieden zoals het Serengeti National Park het welzijn van de olifanten die er leven vergroot. Roskaft: “De grootste bedreiging voor de Afrikaanse olifant en de andere wilde dieren is de toename van mensen net buiten de grote parken. Die mensen hebben voedsel nodig en het wildlife is goedkoop en relatief makkelijk voor te verkrijgen.”
De stap naar stroperij is dan makkelijk gezet.
“De populatie Afrikaanse olifanten neemt alarmerend snel af. De wereld moet zich hier druk om gaan maken anders zijn er over vijf tot zes jaar weinig tot geen exemplaren meer over.”
Bron ©PiepVandaag.nl