Komende maandag vindt de lang verwachte bijeenkomst plaats over het verbieden van de teenknip bij proefdieren. Staatssecretaris Dijksma neemt de uitkomst van deze meeting mee in haar besluit om de teenknip te verbieden. Ook Proefdiervrij schuift bij dit overleg aan om de teenknip zo snel mogelijk te verbieden. Voornaamste reden? De muis ervaart pijn en stress. Reden genoeg om te zoeken naar oplossingen die de teenknip overbodig maken vindt Proefdiervrij.
In februari dit jaar liet staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van het plan van aanpak ‘dierproeven en alternatieven’ weten dat iedere dierproef die we overbodig kunnen maken telt. Daarbij stelt zij dat het ook belangrijk is om, bij dieren die gefokt worden voor dierproeven, het lijden zoveel mogelijk te voorkomen. Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties zoals Proefdiervrij, wil Dijksma alle kennis en mogelijkheden ten volste benutten om zo onnodig dierenleed te besparen. Voor Proefdiervrij is het sec kijken naar het beperken van leed echter een te kleine stap. De organisatie pleit voor een focus gericht op proefdiervrije technieken waardoor de teenknip sowieso niet zal voorkomen.
Teenknip bij muizen
De teenknip wordt gebruikt ter identificatie van babymuizen uit hetzelfde nest. Op deze manier zijn de muizen van elkaar te onderscheiden voor onderzoek. De teenknip bij muizen wordt door de wetenschap als onmisbaar gezien voor identificatie. Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij:
‘Proefdiervrij wil graag vooruitkijken en samen met onderzoekers kijken naar oplossingen voor de teenknip. Echter is dat wat ons betreft slechts een kleine stap in de goede richting. We grijpen deze discussie graag aan om samen met overheid en wetenschap meer initiatieven op te starten die het gebruik van proefdieren in onderzoek geheel overbodig maken. Op deze wijze zorgen we er niet alleen voor dat muizen in de toekomst geen pijn meer hoeven te ervaren, maar realiseren we dat zij überhaupt niet voor testen gebruikt worden’.
Persbericht Proefdiervrij
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Een ringetje als identificatie…………of denk ik nou heel simpel ?
Hoe ziek moet je zijn om tenen van levende diertjes,die ook nog eens pas geboren zijn,af te knippen.Welkom in de mensenwereld…..
Dat die Dijksma dit zegt klinkt leuk maar het betekent in de praktijk meestal helemaal niets. Zoals gewoonlijk bij onder andere haar partij (PvdA) zegt men veel dingen vooral uit strategisch oogpunt om kiezers te trekken en hun imago op te krikken. Afgelopen week heeft zij zelfs in de Tweede Kamer nog opgeroepen om TEGEN een motie te stemmen waarin de verkoop van Angorawol in Nederland verboden zou worden. Voor angorawol worden in China talloze zachtaardige weerloze Angorakonijnen op zéér wrede en pijnlijke manier geplukt. Dit is slechts één voorbeeld waaruit blikt dat Dijksma en haar PvdA het niet erg nauw nemen met dierenbescherming en dierenwelzijn. Zelfs het 2 jaar geleden met veel bravoure aangekondigde verbod voor wilde dieren in circussen hebben zij nog steeds uitgesteld, want Dijksma wil eerst nog opnieuw “onderzoek doen” m.b.t. zeeleeuwen. Bij de totale stemmingen op dit gebied in de Tweede Kamer behoren zij ook bij de slechtste 5 partijen, samen met VVD, CDA, SGP en CU.
Bizar om een teen er af te knippen bij een levend dier. Maar in dit wereldje wordt dit als volkomen normaal beschouwd. Deze mensen zitten zo vastgeroest in hun eigen ingesleten patronen en systemen om elke vorm van medelijden of mededogen in zich zelf uit te schakelen dat er geen normaal gevoelsleven is. Miljoenen dieren zijn zoals gewoonlijk weer de dupe.