Het was een geschenk van gastland Botswana aan drie Afrikaanse leiders: krukken gemaakt van afgehakte olifantenpoten. President Mokgweetsi Masisi overhandigde de misselijkmakende geschenken aan zijn tegenhangers uit Namibië, Zambia en Zimbabwe, tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de olifant. De landen eisen, samen met Zuid-Afrika, dat het verbod op de verkoop van ivoor wordt opgeheven en bepleiten de jacht op olifanten.

afgehakte olifantenpoten
Krukken van afgehakte olifantenpoten cadeautje president Botswana | Foto: publiek domein

De landen beweren dat geld uit de handel kan worden gebruikt voor instandhoudingsprojecten, maar die leugen is door de praktijk allang ontmaskerd. Iedere ‘legale’ stimulans van de handel in ivoor levert een nog grotere en aanhoudende vraag op, die automatisch stroperij in de hand werkt want er is goed aan te verdienen. Het stropen van olifanten is een immens probleem in Afrika en geschat wordt dat er elk jaar 30.000 worden gedood voor hun slagtanden. In totaal zijn er nog maar 450.000 olifanten over, dus de rekensom is snel gemaakt.

afgehakte olifantenpoten
Ieder jaar worden er 30.000 olifanten gedood door stropers | Foto: publiek domein

Misselijkmakend

De krukken van afgehakte olifantenpoten waren een – voor velen misselijkmakend – statement van president Mokgweetsi Masisi, die duidelijk aangaf hoe hij over olifanten denkt, en dat hij voorstander is van ivoorhandel. Voor Masisi vormen olifanten een bedreiging van zijn populariteit, want door het verdwijnen van hun leefgebied door urbanisatie, landbouw en industrie komen olifanten steeds vaker in botsing met de mens, hetgeen ook in Botswana het geval is. Mensen eisen steeds meer ruimte op en zodra er problemen ontstaan met de oorspronkelijke bewoners worden die doorgaans zonder pardon uit de weg geruimd. Bescherming is dus geen populaire maatregel.

De gevolgen van de almaar uitdijende wereldbevolking zijn bekend; komende decennia zal een op de acht diersoorten uitsterven door invloed van de mens, waaronder de olifant, als Masisi zijn zin krijgt.

afgehakte olifantenpoten
Foto: publiek domein

Corruptie

President Masisi, die vorig jaar in functie kwam, heeft het strikte beleid van zijn voorganger Ian Khama voor het behoud van olifanten teruggedraaid. Hoewel er in Botswana zo’n 130.000 olifanten leven beweert Masisi dat het er veel meer zijn en bepleit hij het afschieten ervan. Dat levert inderdaad veel geld op, maar men moet naïef zijn om te geloven dat daar geen zakken mee gevuld gaan worden. In de wereld van trofeejacht, het grote geld en politiek ligt corruptie altijd op de loer en altijd dichterbij dan je denkt. Ook in Botswana, Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel