Dat het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk het aantal dierproeven met apen met 40 procent moet verminderen is natuurlijk geweldig nieuws. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het aantal proeven met apen terugdringen en heeft het BPRC per direct om geboortebeperking gevraagd in de kolonie bestemd voor dierproeven. Maar een reductie van 40 procent houdt in dat er nog steeds een flink aantal apen per jaar gebruikt mag worden, dus het is te vroeg om echt blij te zijn.
In het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk zijn in 2017 op 317 apen proeven uitgevoerd, waarvan 137 dieren het niet overleefden. In 2016 werd er ‘slechts’ getest op 95 apen. Met een reductie van 40 procent over de aantallen van 2017 zal er dus nog steeds op een aanzienlijk aantal apen (190) getest mogen worden. En dan hebben we het alleen over apen, want er zijn natuurlijk veel meer diersoorten die voor extreem wrede en onnodige proeven gebruikt worden.
Volgens Stichting AAP-directeur David van Gennep is het te vroeg om heel hard te juichen, wijzend op de stijging van het aantal proeven in 2017:
“Het is niet voor het eerst dat de politiek stappen aankondigt om het aantal dierproeven in Nederland te reduceren. In 2016 werd in de Tweede Kamer zelfs een motie aangenomen gericht op totale afbouw van proeven op apen in Nederland. Desondanks is het aantal dierproeven de afgelopen jaren juist gestegen.”
Voorbode
De Dierenbescherming is voorzichtig optimistisch over de aankondiging het aantal dierproeven af te bouwen, zo schrijven ze op hun website. Ze spreken van ‘hoopvol nieuws’, maar het is slecht een begin:
“De Tweede Kamer stemde unaniem in met de motie van de Partij voor de Dieren voor minder dierproeven in Europa. Hopelijk is dit een voorbode voor specifieke en concrete keuzes die gaan over het afbouwen van dierproeven, en niet alleen over de inzet van de 3 V’s. De richtlijn van Vervangen, Verminderen en Verfijnen bestaat al langere tijd in Nederland. Het is de hoogste tijd voor nieuwe stappen.”
Kunstmatige intelligentie
Net zoals het ontleden van het menselijk genoom is het slechts een kwestie van tijd dat kunstmatige intelligentie met zelflerende eigenschappen veel betrouwbaardere computermodellen oplevert dan de fysieke proeven op dieren, die in zoveel dingen met ons overeenkomen, maar ook op enorm veel punten totaal anders reageren dan mensen. Inzetten op het vervangen van dierproeven met technische oplossingen die een almaar toenemende betrouwbaarheid krijgen is de enige logische weg. We staan dan ook aan het begin van een nieuwe medische revolutie: het einde van proeven op dieren dankzij de digitalisering. Van muizen en ratten, apen, honden of katten: gered door nullen en enen.
Bronnen: Nu, Stichting AAP, Dierenbescherming ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Daar hebben we toch Proefdiervrij voor? En het Dierdonorcodicil? Er zijn al zoveel alternatieven!
@kengai
Ik weet eerlijk gezegd niet of alle proefdieronderzoeken onbetrouwbaar zijn. Ook zou ik niet alle dierproefnemers ‘gemeen’ en sadistisch’ willen noemen. Integendeel, ik heb er een aantal ontmoet, die ik heel lief en aardig vond. Maar dan nog vraag ik me echt af: hebben mensen het recht wel om op dieren te experimenteren?? En zo ja, hoe kun je dat onderbouwen??
Als je boeren ontmoet die om de haverklap dieren schoppen, slaan, verwaarlozen, met elektrische stokken in hun kont prikken enz. kunnen zij ook heel aardig overkomen.
Schandalig en bekrompen en dat noemt zich wetenschapper en dan denken ze ook nog dat ze met belangrijk werk bezig zijn, de sadisten.
Ja, hier ben ik ook blij mee!! Dierproeven, op welk dier dan ook, liggen bij mij sowieso enorm gevoelig!! Zeker als ze onnodig zijn! Voorbeeld: voor dierproeven voor huishoudproducten (wasmiddel/afwasmiddel, toiletreiniger, vaatwastabletten etc). zijn allang alternatieven. Maar in Nederland worden ze nog steeds heel veel gedaan, stomweg om de reden dat het wettelijk verplicht is!!! Aan de andere kant kan ik mij heel erg ergeren om mensen die proefdieren zielig vinden, maar wel een huisdier op een onnatuurlijke manier houden…Of die bont dragen en/of vlees eten…