De Russische inval in Oekraïne duurt nu twee jaar. De oorlog heeft niet alleen de levens van mensen dramatisch veranderd, ook dieren zijn er massaal het slachtoffer van geworden. Veel van hen raken gewond of zijn ernstig verwaarloosd. Zij die meer geluk hebben komen terecht bij opvangcentra, die vol liefde en aandacht voor de oorlogsdieren zorgen. Lyudmila en Yuliya van opvang The City of Dogs in Mykolajiv hebben dagelijks te maken met ernstig getraumatiseerde honden. Niet alleen gebouwen, ook mensen en dieren gaan kapot aan de oorlog.
Pijn, verdriet en verraad
The City of Dogs werd in 2012 opgericht door Lyudmila. Het opvangcentrum is een thuis voor honden die verwaarloosd, aangereden en ziek zijn. Yuliya is een van de vrijwilligers die de dieren in het asiel verzorgen:
“Elke hond heeft een verhaal vol pijn, verdriet en verraad. The City of Dogs is voor hen een thuis geworden waar van ze gehouden en voor ze gezorgd wordt.”
Een van de honden die nu liefdevol verzorgd wordt, is de vijftienjarige Mukthar. Hij werd ernstig verzwakt en met een grote tumor van straat gehaald. Intussen beperkt The City of Dogs zich niet meer tot de zorg van honden. De opvang heeft meer dan 185 honden, 25 katten en 2 lammeren.
.
Kapot door de oorlog
Meermaals zijn door bombardementen en schokgolven delen van het opvangcentrum beschadigd geraakt. Regelmatig vliegen er drones over het asiel en de dieren zijn bang. Zo vertelt Yuliya dat er meerdere ramen kapot gingen en delen van omheiningen beschadigd raakten:
“Maar het ergste is dat onze dieren onder de oorlog lijden.”
.
Het conflict raakt het opvangcentrum niet alleen fysiek, ook voor de medewerkers is het mentaal soms erg zwaar. Toch blijven ze gemotiveerd om zich in te zetten voor de dieren ondanks de oorlog:
“We zijn alles wat deze dieren hebben. Dankzij hun liefde en vertrouwen in ons houden we het vol.”
.
Lichtpuntjes
Het zijn dieren zoals de zes speelse en sociale puppy’s die afgelopen zomer in een zak bij de opvang werden gedumpt, die een lichtpunt voor de verzorgers zijn in moeilijke tijden.
.
.
De puppy’s zijn beschikbaar gesteld voor adoptie op afstand, want met zo’n slechte start in het leven verdien je alleen maar het allerbeste.
.
Opvang in de toekomst
Toch probeert Yuliya ook naar de toekomst te kijken. Een groot doel is het maken van een kleine behandelkamer voor veterinaire zorg. Het transport van de dieren naar klinieken kost namelijk veel tijd en geld en zorgt ook voor onnodige stress bij de dieren. Daarnaast wil The City of Dogs ook meer speeltuinen maken voor de honden om in te spelen. Yuliya wil ook een keer de opvang goed opruimen en het gras in het voorjaar maaien. Maar voor nu is de prioriteit om genoeg voedsel en medicijnen te hebben voor alle dieren:
“In deze moeilijke periode overleeft het opvangcentrum alleen door de steun uit Nederland, nu hebben we elke maand gelukkig genoeg om onze dieren te voeden. Zonder deze steun kan het opvangcentrum niet meer bestaan.”
.
House of Animals steunt The City of Dogs
Dankzij de Nederlandse en Belgische donateurs van House of Animals krijgen de dieren van The City of Dogs noodhulp als brokken, medicijnen en elektriciteit, opgewekt dankzij een generator. House of Animals droeg ook bij aan de reparatie van de dierenverblijven en hielp met de kosten voor de dierenarts en sterilisaties.
In juni 2023 bezocht Karen Soeters met het team van House of Animals de door oorlog verwoeste stad Mykolajiv, op weg naar The City of Dogs:
.
Adopteer een dier in Oekraïne
Het is nu mogelijk om via House of Animals een dier in Oekraïne te adopteren. Het dier blijft in Oekraïne, waar het goed verzorgd wordt. Door adoptieouder van een oorlogsdier te worden draag je er direct aan bij dat het dier verzekerd is van zorg. The City of Dogs heeft meerdere dieren ter adoptie gesteld: de zes puppy’s die in een zak werken gedumpt en Mukthar, een heel bijzondere opa.
.
Karen’s blog: Kerstbrokken voor The City of Dogs in Mykolajiv
©AnimalsToday.nl | House of Animals