De Russische inval in Oekraïne duurt nu twee jaar. De oorlog heeft niet alleen de levens van mensen dramatisch veranderd, ook dieren zijn er massaal het slachtoffer van geworden. Veel van hen raken gewond of zijn ernstig verwaarloosd. Zij die meer geluk hebben komen terecht bij opvangcentra, die vol liefde en aandacht voor de oorlogsdieren zorgen. Dierenverzorgster ‘Angel’ Svetlana uit Zaporizja doet haar bijnaam ‘engel’ eer aan, want ze heeft inmiddels ruim honderd oorlogsdieren in huis opgenomen.
Opvang in huis
Dierverzorgster Svetlana is bij House of Animals bekend als ‘Angel’, omdat ze een ware engel is voor oorlogsdieren. Zij en haar ex-man begonnen tien jaar geleden in hun woning een opvang voor oude dieren. Vijftien katten en zeven honden mochten vrij door het huis en de tuin lopen. Na de scheiding moest Angel bij haar ouders intrekken. In dat appartement woont ze nog steeds, samen met de dieren die er sindsdien bij zijn gekomen, vaak omdat ze zelf hulp bij haar zoeken. Angel:
“Dieren komen naar me toe op straat. Ze zijn ziek, gewond of in zo’n staat dat ze het zelf niet overleven.”
.
Alle dieren krijgen onderdak, zorg en aandacht. Zelfs als het eigenlijk niet kan, laat Angel geen dieren achter. Dat geldt ook voor de honden Busya en Basya. Toen ze een keer boodschappen deed tijdens een storm, sprong één van de honden in haar auto. Terwijl Angel een rondje had gelopen om te kijken of de honden van iemand waren, hadden de honden zich onder de stoelen van de auto verstopt. Ze waren niet van plan weg te gaan en hoewel haar appartement al vol was, gingen de dieren toch mee.
Op straat beland, in huis opgenomen
Intussen zorgt Angel voor 65 katten, 49 honden, 5 vogels en 5 egels. Hoewel ze hard op zoek is naar nieuwe huisjes voor de dieren, zijn er door de oorlog niet veel mensen die nu een dier willen adopteren. Veel dieren zijn op straat beland wegens de hoge (zorg)kosten of doordat hun baasjes zijn gevlucht of omgekomen. Volgens Angel waren vooral de eerste maanden het zwaarst voor de dieren. Veel van hen waren niet gewend om op straat te leven. Daardoor raakten ze vaak gewond door aanrijdingen met auto’s en hongerden ze uit.
Ondertussen zijn de dieren continu gedesoriënteerd en gestrest door alle schoten, explosies en luchtalarmen. Angel probeert zoveel mogelijk van hen op te vangen, maar denkt ook vaak aan de dieren die niet gered zijn:
“De omstandigheden voor alle dieren zijn sinds de oorlog verslechterd. Verwoeste steden en dorpen zitten vol dieren die aan hun lot zijn overgelaten. Je probeert niet aan het ergste te denken als er weer bombardementen zijn.”
Regelrechte nachtmerrie
Ook voor Angel waren die eerste maanden het pittigst als ze erop terugkijkt:
“De oorlog werd een regelrechte nachtmerrie voor mij. Ik was totaal niet voorbereid op wat er gebeurde – zowel moreel als fysiek niet. We hadden nooit grote voorraden en kochten altijd eten wanneer het opraakte.”
Daarnaast halveerde haar salaris omdat er minder werk was, terwijl tegelijkertijd alle prijzen stegen. Soms stond Angel uren in de rij voor een beetje eten voor de dieren, terwijl de luchtalarmen afgingen en er explosies in de buurt waren. ‘Maar dan hadden ze in ieder geval wat’, vertelt Angel. De komst van een avondklok was ook erg wennen. Het is altijd haasten om weer binnen te zijn voor die ingaat, want dan gaan alle lichten uit en is het pikdonker. Dat is niet alleen vervelend voor Angel, ook voor de dieren is het erg stressvol. Veel dieren kunnen zich dan niet goed oriënteren, zeker als er ’s nachts sirenes afgaan.
Invloed oorlog op dieren
Angel wordt zeer verdrietig als ze met eigen ogen ziet hoe erg de oorlog het gedrag van veel dieren beïnvloedt. Zo nam ze egels mee naar huis die door alle explosies wakker werden uit hun winterslaap en heeft ze twee vogels die zo getraumatiseerd zijn dat ze nu niet meer kunnen vliegen. En sommige dieren durven helemaal niet meer naar buiten nu. Zoals de kleine Mouse, die als puppy door haar kopje was geschoten. Ze durft nu amper naar buiten en het duurt uren voordat ze na explosies gekalmeerd is.
Liefde voor dieren
Wat Angel op de been houdt, is haar liefde en zorg voor de dieren en het geloof in de overwinning. Daarnaast geeft de steun vanuit House of Animals meer rust, vertelt Angel dankbaar:
“Ik heb nu genoeg eten en medicijnen voor de dieren en kan de opvang schoonhouden. Ik weet niet wat ik zou hebben gedaan als ik geen hulp had gekregen en wat er zou zijn gebeurd met de dieren.”
Denken aan de toekomst kan ze nu niet, het is voorlopig overleven van dag tot dag.
House of Animals steunt Angel
Dankzij de Nederlandse en Belgische donateurs van House of Animals krijgen de dieren van ‘Angel’ Svetlana noodhulp. Ze zijn geholpen met de aanschaf van brokken voor de honden en katten en met het vervangen van een kapot gasstel, dat Angel nodig heeft om de maaltijden voor de dieren te bereiden. Ook draagt House of Animals bij aan de kosten voor sterilisaties, vaccinaties, medicijnen en dierenartskosten.
.
Adopteer een dier in Oekraïne
Het is nu mogelijk om via House of Animals een dier in Oekraïne te adopteren. Het dier blijft in Oekraïne, waar het goed verzorgd wordt. Door adoptieouder van een oorlogsdier te worden draag je er direct aan bij dat het dier verzekerd is van zorg. Angel heeft drie dieren ter adoptie gesteld: de honden Busya en Basya, die in haar auto sprongen nadat ze boodschappen ging doen en de kleine Mouse, die door haar kop is geschoten toen ze nog maar een puppy was. Alle info over de te adopteren dieren is te vinden op de website van House of Animals.
.
©AnimalsToday.nl | House of Animals