Woensdag was de tweede Internationale actiedag tegen verre veetransporten. In 33 landen deden 67 organisaties mee met meer dan 100 acties en evenementen. De deelnemers vragen aandacht voor het dierenleed tijdens verre veetransporten. Initiatiefnemer is dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).
In Rotterdam – het hart van de Nederlandse transportsector – toont de organisatie tot en met komende zondag een levensgroot billboard naast de A16 bij de Brienenoordbrug. Ook was in de aanloop naar de actiedag een week lang een indringende spot over het dierenleed in bioscopen in heel Nederland te zien. In Parijs werd gisteren een gigantisch spandoek over de Seine gespannen en in vele landen, waaronder Australië, Polen en Groot-Brittannië, gingen mensen de straat op. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Over de hele wereld komen mensen in actie tegen het immense leed bij verre veetransporten. Het is onbegrijpelijk dat deze gruwelijke handel nog steeds is toegestaan. Hoog tijd voor een verbod.”
Kijk hier voor een overzicht van de evenementen.
Dierenleed
Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko (statistieken van FAO en EUROSTAT). Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder presenteerde CIWF een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza. De beelden onthulden bovendien fysiek geweld (o.a. stokslagen) en brute onverdoofde slacht op de plaats van bestemming.
Internationale campagne
CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. De organisatie pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.
Bekijk de bioscoopspot tegen de verre veetransporten:
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Weg met die hele gore veehouderij.
Kijk dan eens wat je daarvoor terug krijgt.
Meer natuur, beter milieu, betere gezondheid, maar vooral veel minder dierenleed en massamoord, dus geen bloed meer aan je vingers, dus een veel humaner bestaan.
Dat heet beschaving.
Al dat gesleep met dieren is sowieso volkomen van de zotte.
Voor het in en uit vrachtwagens jagen wordt veel grof geweld gebruikt.
Geboorte, fok en slacht zouden allemaal op dezelfde plek moeten plaatsvinden.
Dat scheelt enorm gezeul met al die dieren, maar ook een enorme milieuvervuiling en heel veel kosten.
Geen vlees eten is natuurlijk nog veel beter.
Of het liefst helemaal plantaardig.
Want dat scheelt enorm veel ellende voor talloze dieren.
Jeroen, heel bijzonder, toen het “nieuwe gemengd bedrijf “in Brabant een vergunning aanvroeg om te doen wat jij voorstelt, gingen bij de dierenvrienden alle seinen op rood………………
En om op elk veehouderijbedrijf tevens een slachterij te bouwen…..
Geeft enorme milieuvervuiling, zeer hoge kosten,nog meer landschapsvervuiling( door de extra gebouwen) en het is maar de vraag of het dier er iets beter van wordt.