Update: Wegens overweldigend resultaat zal vanaf heden niet langer een protestmail worden gestuurd naar de verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackproducenten, maar alleen handtekeningen worden verzameld voor de petitie. Klik hier voor meer informatie.

Het grootste deel van de paarden die worden gedood voor het vlees dat wordt verkocht in Nederlandse supermarkten en snackbars heeft een gruwelijke lijdensweg ondergaan. Dit blijkt uit groot internationaal onderzoek van Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich (Zwitserland) en Animals’ Angels USA (Verenigde Staten). Kijk hier de uitzending van TROS Radar ‘De waarheid achter paardenvlees’ van 24 maart naar aanleiding van het onderzoek terug.

Ga direct naar de actie

Paarden - EonA - lijdensweg
Moffat (EonA): “Zieke, gewonde en stervende paarden en merries die bevallen worden aan hun lot overgelaten…” | Foto: Eyes on Animals/TSB Zürich/AA USA 
Paarden - EonA - lijdensweg
Foto: Eyes on Animals/TSB Zürich/AA USA

Nederland importeert vlees van bijna 60.000 paarden. Dat vlees wordt doorverkocht (paardenbiefstuk) of verwerkt in kroketten, frikadellen, stoofvlees, gehaktballen en rookvlees.

Supermarkten en snackleveranciers schetsen ten onrechte een rooskleurig beeld en beweren strikte (EU-)welzijnseisen te hanteren voor de herkomst van hun vlees. Het onderzoek van Eyes on Animals onthult echter een compleet andere, extreem wrede, realiteit.

De manier waarop de paarden in de landen van herkomst worden gehouden, behandeld, vervoerd, soms vetgemest, en uiteindelijk geslacht voldoet niet aan de EU-regelgeving – en al helemaal niet aan de extra welzijnseisen die onder andere Jumbo, Coop, Albert Heijn, Plus, C1000, Sligro, Mora, Ad van Geloven, Beckers, Groenveld Vlees en Visser & Van Walsum beweren te stellen in antwoord op vragen van Eyes on Animals.

“Zieke, gewonde en stervende paarden en merries die bevallen worden aan hun lot overgelaten in ‘vetmesterijen’ (Canada), waar ze soms ook nog in extreme hitte of barre kou creperen, paarden worden met geweld en zelfs met gebruik van agressieve honden transportwagens opgejaagd (Argentinië en Uruguay), paarden raken gewond of sterven door het vervoer in ongeschikte trucks waarin ze dagenlang bekneld staan en in het slachthuis worden ze regelmatig gemarteld door ongeschoold personeel en niet in één keer gedood”, aldus Lesley Moffat van Eyes on Animals.

Paarden - EonA - lijdensweg
Lesley Moffat (EonA): “…paarden worden met geweld en zelfs met gebruik van agressieve honden transportwagens opgejaagd…” | Foto: Eyes on Animals/TSB Zürich/AA USA
Paarden - EonA - lijdensweg
Foto: Eyes on Animals/TSB Zürich/AA USA

Dit gezamenlijk veldonderzoek van Eyes on Animals, Tierschutzbund Zürich en Animals’ Angels USA, liep van maart 2012 tot januari 2014. Inspectieteams bezochten meerdere keren zogenaamde verzamelcentra, paardenmarkten- en veilingen, vetmesterijen, grensovergangen, slachthuizen en volgden transporten in alle eerdergenoemde exportlanden.

“Wij hebben niet één plek gezien waar géén dierenleed was”, aldus Moffat.

Paarden - EonA - lijdensweg
Foto: Eyes on Animals/TSB Zürich/AA USA

De wrede waarheid achter paardenvlees – LET OP: schokkende beelden

In het laatste stadium van het onderzoek, heeft Eyes on Animals, Nederlandse supermarkten en snackfabrikanten aangeschreven om te informeren naar de welzijnsomstandigheden van de paarden die in hun vleesproducten zijn verwerkt. Moffat:

“Veel consumenten geloven onterecht dat paarden een goed leven met hebben gehad vergeleken bij andere dieren waarin ze liefde, aandacht en veel beweging hebben gekend. Ze hebben geen idee waar hun vlees vandaan komt en vleesverkopers houden de schone schijn op.”

Zo antwoordt Coop:

“Onze leverancier bezoekt zelf met grote regelmaat de boerderijen waar de paarden leven en van weidegang genieten, om er zeker van te zijn dat de leefomstandigheden van deze dieren goed zijn en bewaakt worden”.

Bovendien stelt een groot deel van de bedrijven volstrekt onjuist dat deze paarden dezelfde bescherming genieten tijdens transport als in de EU.

Wel geldt officieel dat landen die vlees willen exporteren naar de EU, een ‘EU-certificering’ moeten behalen. Dat houdt in dat een dierenarts in het verzendende land door middel van een certificaat verklaart dat het slachthuis voldoet aan minimumeisen ten aanzien van diergezondheid, voedselveiligheid, voedselhygiëne en dierenwelzijn. Namens de EU ziet de Food and Veterinary Office (FVO) hierop toe. Moffat:

“Dierenwelzijn is daarbij echter van ondergeschikt belang. Eens in de zoveel jaar houdt de FVO inspecties: altijd van te voren aangekondigd en alleen naar een deel van de slachthuizen. Voor wat betreft huisvesting, verdere behandeling en transport zijn de paarden overgeleverd aan de wetten van het exportland – als die al bestaan.”

Lees het hele rapport: De wrede waarheid achter paardenvlees in Nederland

Help mee om dit paardenleed te stoppen! Stuur onderstaande protest e-mail en onderteken tegelijkertijd de petitie en eis dat Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten stoppen met de inkoop en verkoop van dit paardenvlees.

[Op PiepVandaag.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacy beleid van toepassing.]

Meer doen?

Deel deze actie met vrienden en bezoek bijvoorbeeld de Facebookpagina’s van bovenstaande importeurs, supermarkten en snackfabrikanten als ze die hebben en laat horen wat u vindt!

Facebook: Jumbo Supermarkten, Coop Supermarkten, Albert Heijn, Plus Supermarkt, BeckersDeen Supermarkten, Mora en Sligro.

Zorg dat de inspecteurs van Eyes on Animals hun onderzoeken kunnen voortzetten en doe een donatie via www.eyesonanimals.com/doneer.
[emailpetition id=”14″]

[Op PiepVandaag.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacy beleid van toepassing.]

De link naar deze actie mailen naar vrienden!?

LET OP: Soms duurt het even voordat uw ondertekening zichtbaar is op de site.

©PiepVandaag.nl