De slachthuiserkenning van een abattoir in het midden van het land is gisteren per direct ingetrokken. De NVWA meldt dat er schapen werden mishandeld en dat de dader is gepakt. Het slachthuis blijft dicht totdat ze een ‘plan van aanpak’ hebben om het dierenwelzijn te verbeteren, aldus toezichthouder NVWA.
De schorsing heeft het niet bij naam genoemde slachthuis direct stilgelegd. Volgens de NVWA werd door de toezichthoudend dierenarts een schaap met ernstige verwondingen waargenomen ‘die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben’. De dierenarts en NVWA-inspecteurs hebben vervolgens de beelden van het cameratoezicht bekeken. Daarop was te zien dat een slachthuismedewerker dieren opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en ze te schoppen. Lisette de Ruigh, directeur Keuren NVWA:
“We hebben misstanden geconstateerd waarvan je hoopt dat ze gewoon niet voorkomen. Maar helaas zijn ze hier wel gebeurd. Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel. We treden hier dan ook hard tegen op. Dit bedrijf heeft direct de consequenties daarvan ondervonden en kan pas weer slachten als het aan de NVWA kan aantonen dat het dierenwelzijn structureel goed gewaarborgd is.”
Cameratoezicht in abattoir
Vorige week werd bekendgemaakt dat cameratoezicht in slachthuizen en op verzamelpunten van vee verplicht wordt. Tot nu toe is dat op vrijwillige basis. Een risico van ver doorgevoerd cameratoezicht is echter dat dierenwelzijn niet meer live wordt gemonitord maar achteraf, wanneer het leed al heeft plaatsgevonden. Het voorval in het gisteren gesloten slachthuis lijkt daar een voorbeeld van te zijn. Volgens de NVWA was er bij het slachthuis sprake van ‘de kracht van cameratoezicht’, al lijkt het eerder op ‘het geluk dat een dierenarts het ernstig gewonde schaap zag’. Want waar was het toezicht toen het schaap zodanig werd mishandeld dat het ‘ernstig gewond’ raakte? Hoe is het mogelijk dat iemand zo tekeer gaat tegen dieren, met controleur én cameratoezicht in het bedrijf en dat dit klaarblijkelijk niet meteen opgemerkt wordt?
.
.
Toezichthouder NVWA heeft aangegeven niet in staat te zijn alle beelden te bekijken wanneer er verplicht cameratoezicht is. Minister Henk Staghouwer hdenkt daarom ook na over de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de controleurs op de slachtvloer gaan verdwijnen, aldus de toezichthouder. Maar het voorval in het gewraakte slachthuis geeft aan dat er naast verplichte camera’s ook geïnvesteerd moet worden in meer lijfelijke aanwezigheid van een robuust ‘leger’ controleurs. Want als we niet opletten is dierenwelzijn in slachthuizen in de nabije toekomst vooral afhankelijk van beeldschermen en vindt het leed plaats zonder direct ingrijpen.
Dierenleed voorkomen is iets wat preventief moet gebeuren en op het moment zelf. Daarbij staat het dier voorop en de dader op de tweede plaats. Het is welkom dat beelden helpen om daders te pakken, maar als het systeem van toezicht écht had gewerkt dan waren er helemaal geen schapen mishandeld. Los van de slacht dan.
Bron:
©AnimalsToday.nl BVR