Zo’n vijf jaar geleden probeerden drie mannen een plompe lori (aapje) te smokkelen door hem in een onderbroek van een van de mannen te verstoppen. Zij werden gesnapt op een vliegveld in Delhi. Het aapje lijdt na al die jaren nog steeds een eenzaam bestaan in een kooi in het dierentuin ziekenhuis.
De plompe lori is zo’n 15 – 18 centimeter lang en weegt rond de 200 gram. Hij slijt zijn dagen eenzaam in een kooitje van 45 bij 60 centimeter. Ondanks dat deze soort solitair is, zijn er in het wild diverse plompe lori’s gevonden die met elkaar in een groep leven. Ook is het aapje een nachtdier. Gevangen in zijn kooi wordt hij gedwongen om overdag zijn ogen te bedekken tegen het felle daglicht.
Kooi
Volgens de dierentuin waar de plompe lori sinds 2014 verblijft hebben zij wel geprobeerd om hem ergens anders dan in een kooi te huisvesten, maar zijn ze daarin tot dusverre niet geslaagd. Geprobeerd is om hem met vogels in een verblijf te zetten. Maar hier had het aapje last van ratten die zijn eten op aten en hem ook treiterden gedurende de dag. Om die reden heeft de dierentuin hem overgeplaatst naar een kooi, zodat het aapje dat een nachtdier is overdag kan slapen.
Een tak in zijn kooi moet de plompe lori helpen zich thuis te voelen. In het wild leven de dieren namelijk in boomtoppen in het regenwoud. Een deken over zijn kooi moet hem verder ook bescherming bieden tegen het felle daglicht.
Nachtkamer
De dierentuin heeft op dit moment geen speciaal verblijf voor nachtdieren zoals de plompe lori, maar ook civet katten en uilen hebben geen beschikking over een nachtkamer. De dierentuin heeft in haar ondernemingsplan wel opgenomen om deze in de toekomst te realiseren.
Shekhar Kumar Niraj van TRAFFIC, het netwerk dat wilde dieren monitort, zegt het volgende over gesmokkelde nachtdieren:
“Nu het smokkelen van wilde dieren toeneemt is het belangrijke dat alle dierentuinen beschikken over speciale faciliteiten voor nachtdieren. Dieren die worden onderschept worden namelijk meestal bij dierentuinen ondergebracht.”
De dierentuin zegt dat ze op zoek is naar mogelijkheden voor een speciaal verblijf voor nachtdieren, maar dat is lastig nu de meeste verblijven bezet zijn en er geen verblijven zijn waar de nachtdieren zich thuis voelen zonder lastig te worden gevallen door ratten.
Bron: Hindustan Times ©AnimalsToday Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Er moet toch ergens een opvang mogelijk zijn voor dit lieve beestje,zodat ie in vrijheid kan leven.
Je blijft je toch verbazen over hoe mensen met dieren omgaan en dit blijkbaar allemaal als normaal beschouwen. Ook in Nederland is er helaas maar weinig respect voor dieren en de partijen VVD en CDA, die vermoedelijk weer in de nieuwe regering zullen komen, hebben tegen het voorstel gestemd om verplicht cameratoezicht in slachthuizen toe te passen. Gelukkig was een meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel. Nu ook nog uitgebreid cameratoezicht bij alle diertransporten en in alle stallen.
geeft dit diertje de vrijheid, in ieder geval meer ruimte.
De vrijheid teruggeven? Dat zal lastig gaan, als dit diertje al zo lang uit de natuur weg is.