Ondanks enkele succesverhalen over een groeiend aantal wilde dieren zoals sneeuwluipaarden, Europese bizons of berggorilla’s gaat het wereldwijd nog steeds slecht met de natuur. Uit het nieuwste internationale Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF) blijkt dat de populatiegroottes van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen sinds 1970 gemiddeld met een schrikbarende 73 procent zijn afgenomen. De sterkste gemiddelde afname is te zien in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (-95 procent), Afrika (-76 procent) en Azië-Pacific (-60 procent).

aantal wilde dieren
Aantal wilde dieren met 73% afgenomen sinds 1970 | Foto: publiek domein

“De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen. Anders dreigen ecosystemen zoals de Amazone, het Arctisch gebied en koraalriffen een kantelpunt te bereiken, met mogelijk onomkeerbare veranderingen. Het is nog niet te laat, maar de tijd tikt door, tijd die we niet meer terugkrijgen. De internationale gemeenschap moet nu écht alles uit de kast halen om het tij te keren”, zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van WWF-NL, aan de vooravond van de VN-Biodiversiteitstop in Colombia.

Biodiversiteitscrisis

Het internationale Living Planet Report wordt elke twee jaar gepubliceerd en is een uitgebreid onderzoek naar de trends in de wereldwijde biodiversiteit. De Zoological Society London (ZSL) levert de 35.000 populatietrends van 5.495 soorten in de periode van 1970-2020 aan. De Living Planet Index laat zien hoe groot de biodiversiteitscrisis is. Dalende trends geven inzicht in veranderingen in een ecosysteem.

“De succesverhalen over de terugkeer van sneeuwluipaarden, het herstel van berggorilla’s-populaties en het herstel van natuurgebieden door rivieren meer ruimte te geven, bieden hoop. Ze tonen aan dat de natuur buitengewoon veerkrachtig is – als we haar de kans geven om te herstellen. Maar het moet niet bij regionale successen blijven. We moeten de acties snel opschalen. We hebben ook geen keus, want we kunnen als mensheid niet zonder natuur. Meer natuur is beter voor het klimaat. En een stabiel klimaat is beter voor de natuur”, aldus De Jong.

Sneeuwluipaard |
Sneeuwluipaard | Foto: publiek domein

Grootste afname aantal wilde dieren

Uit de gegevens blijkt dat de afname het grootst is in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (sinds 1970 gemiddeld 95 procent). Tropische gebieden en zoetwatersoorten hebben het meest te lijden onder bedreigingen zoals grootschalige ontbossing voor met name landbouw, klimaatverandering, overbevissing, stroperij en ook vervuiling. De grootste afname is onder zoetwaterdieren zoals vissen en amfibieën (gemiddeld 85 procent). Verlies van leefgebied, maar ook obstakels zoals stuwen en dammen in rivieren zijn verantwoordelijk voor deze afname.

Bosbranden in de Amazone

“De situatie in de Amazone is urgent en ook zeer actueel. Dit jaar is het aantal natuurbranden al vroeg in het seizoen ongekend hoog. Als de vernietiging van het Amazonegebied in dit tempo doorgaat, kan het kantelpunt waarop het bos niet langer in staat is zijn essentiele functies te vervullen, sneller worden bereikt dan aanvankelijk gedacht. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de hele planeet, omdat we dan de cruciale voordelen van het Amazonegebied, zoals de klimaatregulering, dreigen te verliezen,” waarschuwt Ravic Nijbroek, Head of Science and Impact van WWF-NL en mede-auteur van het rapport.

De natuurorganisatie benadrukt in het rapport dat naast veel grotere inspanningen om de natuur te behouden en te herstellen, ook de oorzaken van de vernietiging aangepakt moeten worden. Dat kan door ons voedsel duurzamer te produceren en onze energie- en financiële systemen drastisch te hervormen.

Lees hier meer over het Living Planet Report.

Bron:

©AnimalsToday.nl