Maatregelen om de tijgers in Azië te beschermen blijken een succes te zijn. Bescherming van hun leefgebied en betere wetshandhaving zorgen ervoor dat in tijgergroepen het aantal dieren groeit, zoals onder meer blijkt uit camerabeelden.
Tijgers in Thailand
In Thailand laten de autoriteiten zien dat ze tijgerbescherming serieus nemen. Vorig jaar werd een beruchte stropersorganisatie opgerold, waarna de leiders straffen kregen opgelegd tot vijf jaar cel: de zwaarste straf ooit voor stropers in Thailand. Het aantal tijgers groeit sinds 2007 ook in het Thaise Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary gestaag, toen een recordaantal van meer dan vijftig dieren werd geteld. Dit reservaat is onderdeel van het Western Forest Complex, een gebied van bijna 19.000 vierkante kilometer, verdeeld over Thailand en Myanmar. Hier leven 125 tot 175 tijgers.
Tijgers in Rusland
Rusland heeft, na overleg met natuurbeschermers, een wildlife corridor speciaal voor tijgers ingesteld, de Central Ussuri Wildlife Refuge. Hierdoor kunnen de bedreigde Sikhote-Alintijgers (Siberische tijgers) uit Rusland voortaan de Chinese tijgerhabitat in de provincie Heilongjiang in de Wandashan bergen bereiken en zo over en weer de grens oversteken.
Tijgers in India
In het zuidwesten van India zijn de afgelopen tien jaar meer dan 600 verschillende tijgers op camera vastgelegd. In nationale parken Nagarahole en Bandipur verlaten jonge tijgers zelfs de gevestigde groepen vanwege overpopulatie, en zoeken een territorium voor zichzelf, blijkt uit informatie van Wildlife Conservation Society (WCS). Hierdoor wagen de dieren zich buiten de reservaten en in gebieden waar veel mensen wonen, wat natuurlijk risico’s met zich meebrengt.
Er is hoop
TRAFFIC (Trade Records Analysis of Flora and Fauna in Commerce) is het samenwerkingsverband van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Deze organisatie schat dat er zo’n 3.200 tijgers in het wild leven, waarvan slechts 2.500 volwassen fokdieren. De tijger is volgens TRAFFIC 93% van zijn oorspronkelijke leefgebied kwijtgeraakt, dat ooit geheel Azië besloeg van Turkije tot Rusland tot het zuiden van Bali.
‘Tijgers moeten duidelijk vechten voor hun bestaan, maar het is belangrijk te weten dat er hoop is. Dit soort overwinningen geven ons de vastberadenheid om de strijd voor deze schitterende grote katten voort te zetten’, verklaarde Cristián Samper, directeur van WCS.
Bronnen: LiveScience en Wikipedia ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Een meevaller die ook vermeld mag worden bij dit hoopvolle bericht is dat men in Afrika al een aantal jaren Bengaalse tijgers in gevangenschap fokt en laat verwilderen om zo een gezonde populatie tijgers te verkrijgen! Hun wilde afstammelingen zullen daarna in de toekomst uitgezet worden in de vrije natuur zodra men de menselijke bedreigingen zal verminderen.
Gelukkig voor deze koninglijke dieren zo mooi het zou toch een diep triest verlies voor de mensheid zijn voor het uitsterven van deze prchtige dieren. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen.