Voor het vierde jaar op rij is het aantal dierproeven in Nederland fors gestegen. Ten opzichte van 2019 is het aantal proeven met dieren zelfs met 19 procent toegenomen; van 399.950 naar 478.762 in 2022. De overheid belooft al jaren in te zetten op proefdiervrije onderzoekmethoden en zegt zelfs internationaal voorop te willen lopen als het gaat om vernieuwingen die dierproeven overbodig maken. Maar in de praktijk is van die beloftes weinig te merken.

aantal dierproeven
Aantal dierproeven stijgt opnieuw, ondanks beloftes van de overheid dit terug te dringen | Foto: publiek domein

De overheid maakt jaarlijks geld vrij voor het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI). Maar met dit tempo is het een wedstrijd achteruitlopen, in plaats van een sprint in de goede richting. Dieren zijn ondertussen weer eens de klos van mooie woorden zonder daden.

Cijfers om van te duizelen

Muizen, ratten, kippen en vissen hebben de twijfelachtige eer het meest ingezet te worden als proefdier in Nederland. Maar ook apen, paarden, honden, varkens, koeien en konijnen worden gebruikt voor proeven. Met name het aantal dierproeven op vissen, waaronder zebravissen is gestegen. In 2022 werden 90.401 vissen gebruikt als proefdier, 2021 waren dat er nog 57.093. Het aantal honden steeg met 10 procent. In 2022 werden er 1008 honden veroordeeld tot een ellendig bestaan als proefdier, 102 meer dan in 2021.
Ook apen worden niet met rust gelaten; bij BPRC in Rijswijk ging het in 2022 om 182 experimenten op apen.
.

BPRC wil meer geld voor minder dierproeven

Meerderheid dierproeven dodelijke afloop

Zo’n 88 procent van de dierproeven heeft een dodelijke afloop. Jaarlijks worden er ook nog ruim 400.000 proefdieren gedood zonder ooit gebruikt te zijn in een dierproef. Zet dat tegenover het feit dat 9 op de 10 op een dier geteste medicijnen niet eens werken op een mens en je kunt jezelf terecht afvragen waarmee men bezig is. En dit, terwijl er alternatieve methoden bestaan om te testen zonder dieren te gebruiken. Gelukkig worden deze ook ingezet. Prof. dr. ir. Fred Vermolen, Hoogleraar Computationele Wiskunde aan de Universiteit Hasselt zegt het volgende hierover:

“Computermodellen laten beter zien wat in mensen gebeurt dan dierproeven. Een groot voordeel bij proefdiervrije modellen zoals computermodellen is dat wanneer een berekening misgaat, dat we deze dan zonder enig bezwaar kunnen verwerpen. Bij dierproeven zorgt dat voor leed bij de dieren.”

.

Onderzoeker kweekt replica longen om dierproeven te stoppen

Alternatieven, geen beloftes

Dr. Abdoel El Ghalbzour onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zegt:

“Vroeger werden muizen gebruikt om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld huidkanker. Nu gebruik ik de tumor die bij de patiënt is verwijderd en is afgestaan voor onderzoek. We houden die tumor in het laboratorium in leven en maken de huidkanker na. Daar doen we dan weer onderzoek op. Ik hoop dat Proefdiervrij door blijft gaan met het stimuleren van alternatieven voor proefdieren. Als we er met z’n allen voor gaan dan is een toekomst zonder dierproeven mogelijk.”

.

IMEC
Na de proef wordt deze rat afgemaakt | Foto: via Animal Rights

Nederland blinkt uit in apenhandel voor dierproeven

Nederland maakt het tot nu toe niet waar om internationaal voorop te lopen als het gaat om vernieuwingen die dierproeven overbodig maken. Waar Nederland wél in uitblinkt is in het handelen in apen voor dierproeven. In Europa worden jaarlijks tussen de 6.000 en 10.000 apen voor dit doel gebruikt. Een groot deel van deze apen is afkomstig uit de Tilburgse apenloods Hartenlust. Hartenlust zegt zelf het volgende over de afnemers van de proefapen:

“(Het zijn, red.) Grote farmaceuten. Vrijwel alle grote Europese spelers bestellen hun apen bij ons. Meestal spreken we over honderden dieren tegelijk die in transporten van zestig dieren die kant op gaan.”

Het is maar waar je trots op bent als land.
.

Nederland centrum van internationale apenhandel

Mars op Wereldproefdierendag

Op zaterdag 20 april is het Wereldproefdierendag, met wereldwijde aandacht voor het lot van deze dieren. Animal Rights organiseert die dag de traditionele mars in Rotterdam, van het centrum naar het Erasmus MC, een van de grootste proefdiercentra van het land. Hier vind je de details.

Bronnen:

De martelgang in apentestcentrum BPRC onthuld (video/petitie)

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen