Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het aantal verkooppunten van huisdieren wordt teruggebracht om de impulsaankoop tegen te gaan.
Het aantal meldingen van dierenmishandeling bij de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming is fors toegenomen. Afgelopen jaar waren dit er 40.000, vijf keer meer dan in 2012. Onwetendheid over de juiste leefomstandigheden voor huisdieren speelt daarbij een grote rol, dit komt mede door verkoop via internet en gebrek aan goede voorlichting. Het Ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en diverse dierenbeschermingsorganisaties hebben met Marktplaats afspraken gemaakt over een huisdierenbijsluiter. Ook andere verkoopsites worden opgeroepen deze bijsluiter toe te voegen. De bijsluiter moet de consument informatie verschaffen over de verzorging, het gedrag, de kosten van medische verzorging en voeding, de risico´s van ziekten en erfelijke aandoeningen en zodoende kopers beter voorlichten over de verzorging van huisdieren.
Door de vaak impulsieve aanschaf krijgen veel dieren niet de juiste verzorging of worden ze verwaarloosd. Hierdoor komen ook veel dieren in asiels terecht waarbij redenen als allergie, onhandelbaarheid of de financiële situatie worden opgegeven.
Bij tuincentra en op beurzen ontbreekt het vaak aan goede voorlichting, de consument kan voor de aanschaf van huisdieren volgens de Kamer beter terecht bij dierenspeciaalzaken. Ook het aantal diersoorten dat verkocht mag worden zal volgend jaar worden teruggebracht. Het zal verboden worden om in zoogdieren te handelen die niet op de positieflijst staan. Deze lijst geeft aan welke dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Bronnen: Nieuws.nl, Nu.nl en VroegeVogels.nl ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?